Počelo testiranje na antitela na lični zahtev u Požarevcu

Braničevo

Društvo

Počelo testiranje na antitela na lični zahtev u Požarevcu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac građani mogu da se testiraju na lični zahtev i otkriju prisustvo antitela na koronavirus.

 Krizni štab Srbije doneo je ranije odluku da od 1. juna počnu serološka istraživanja na lični zahtev građana koji ne ispunjavaju utvrđene indikacije za besplatno testiranje. Ova vrsta testiranja, poznata i kao "Elisa testiranje", moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

“Takozvane brze testove počeli smo da radimo pre dve nedelje. Prvo smo testirali zaposlene u Policijskoj upravi Požarevac i Smederevo, a posle građane prema indikacijama. Građani sada mogu da se testiraju na lični zahtev  u Zavodu za javno zdravlje Požarevac svakog radnog dana, ali prvo moraju da uplate 1.200 dinara na isti račun na koji se plaća za PCR test”, kaže dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Instrukcije za uplatu pogledajte OVDE.

Po rečima dr Jovanović, nakon uplate  građani dolaze u Zavod na testiranje. Testiranje se vrši tako što se pacijentima uzima krv iz prsta ili iz vene, uz napomenu da je rezultat pouzdaniji iz venske krvi. Rezultat je gotov za oko dva sata.

Masovno testiranje na antitela je važno da bi se utvrdilo koliko je ljudi imalo asimptomatski oblik bolesti. Značajno je identifikovati pojedince koji su potencijalno razvili antitela i koji mogu da budu u prvom planu borbe protiv pandemije.

To Top