Počeo Vaskršnji post

Braničevo

Društvo

Počeo Vaskršnji post

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Naziva se još i Veliki post, zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja, a Časni post, zato što obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst, i Velika četrdesetnica, jer je ukupno trajanje posta četrdeset dana.

U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem i na dan Sv. četrdesetorice mučenika (Mledenci), dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se „na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom.  

Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od davnina se poste posebno strogo. Isto i poslednja nedelja posta koju postimo „na vodi", osim Veliki četvrtak kada je dozvoljeno ulje i vino. Na Veliki petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, do tri sata po podne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi". Strogo postimo i Veliku subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Post traje do 18. aprila.

U našem narodu je poznato da većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju sedmicu posta, i to na vodi.

Možete izabrati bilo koju sedmicu u toku posta, koja bi trebalo da se isposti na vodi, i te nedelje se možete pričestiti.

Post ima dve strane: telesnu i duhovnu.

Telesni post je uzdržavanje od izvesnih jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

To Top