Počinje drugo Međunarodno bijenale

Veliko Gradište

Društvo

Počinje drugo Međunarodno bijenale "Golub i cveće Milana Besarabića"

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložbom u zgradi opštine Veliko Gradište će 11. septembra u 10 časova početi drugo Međunarodno bijenale "Golub i cveće Milana Besarabića", koje je posvećeno svestranom umetniku - vajaru, slikaru, muzičaru i pesniku.

Milan Besarabić je umetnik velikog senzibiliteta koji vodi poreklo iz Gradišta. Gradištu je poklonio zbirku skluptura, slika i crteža koja se ubraja u njegovu najveću javnu zbirku.

Ovogodišnja kolonija nosi poruku – “Sačuvajte dušu i vode“, i dalje živimo i radimo, i u ovo vreme korone. Kolonija će se održati na Srebrnom jezeru, u čijem su okruženje inspiraciju našli brojni likovni stvaraoci koji su u Velikom Gradištu ostavili jedinstven pečat.

Na Međunarodnom bijenaluu biće predstavljeno pedesetak umetničkih dela devetnaestoro slikara, a zbog epidemiološke situacije koloniji će prisustvovati petnaestoro umetnika. Internacionalni žiri izabraće najbolje umetničko delo, a najboljem autoru biće dodeljena novčana nagrada u iznosu od 100.000 dinara.

Organizator bijenala je Udruženje "Focus Europa" iz Neudrossenfeld-a koje okuplja evropske umetnike. Njihov cilj je unapređenje života u Evropi kroz umetnost i umetničke mreže, a njihov zastupnik za Jugoistočnu Evropu je Snežana Milošević iz Požarevca.

To Top