Poetsko veče posvećeno Stevanu Raičkoviću (FOTO)

Kučevo

Kultura

Poetsko veče posvećeno Stevanu Raičkoviću (FOTO)

Foto: CZK Kučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Poetsko veče „Balada o predvečerju“ u petak u Kučevu. Stihove će govoriti Gorica Popović, dramska umetnica.

Povod za poetsko veče je godišnjica rođenja Stevana Raičkovića, velikog srpskog pesnika. Raičković je rođen 5. jula 1928. godine u Neresnici kod Kučeva.

Stevan Raičković

Gimnaziju je učio u Senti, Kruševcu, Smederevu i Subotici, gde je i maturirao. Studirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a već sa 17 godina počeo je da objavljuje pesme u „Književnosti“, „Mladosti“, „Književnim novinama“ i „Politici“. Od 1945. do 1959. godine bio je saradnik Literarne redakcije Radio Beograda.

Raičković je do 1980. godine bio urednik u Izdavačkom preduzeću „Prosveta“. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1972. godine, a za redovnog devet godina kasnije.

Objavio više od 20 zbirki pesama, sedam knjiga za decu, nekoliko knjiga eseja. Prvu zbirku „Detinjstvo“ objavio je 1950. godine, da bi već sledećom „Pesma tišine“, dve godine kasnije, bio primećen. Raičkovićeva poezija objavljena je na ruskom, poljskom, češkom, slovačkom, mađarskom, bugarskom, rusinskom, albanskom, slovenačkom i makedonskom jeziku.

Gorica Popović

Poetsko veče je zakazano za 20 sati u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu Kučevo.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top