Poklopili se petak 13. i retrogradni Merkur

Braničevo

Zanimljivosti

Poklopili se petak 13. i retrogradni Merkur

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Petak 13. mnogi u svetu smatraju baksuznim danom u godini. Nije poznato odakle tačno potiče sujeverje vezano za ovaj dan, ali ima više teorija. Zanimljivo je da se ono provlači planetom već vekovima.

Ovo široko rasprostranjeno sujeverje moglo bi da potiče još iz Srednjeg veka i da ima čak i biblijsko uporište.

Pojedini istoričari tvrde da je to bio dan kada je Eva navela Adama da zagrize jabuku, kada je počeo potop i gradnja Vavilonske kule. U Novom zavetu bilo je 13 ljudi koji govore o Isusovim poslednjim mukama na Veliki četvrtak, dan pre raspeća Hrista na Veliki petak.

Pojedini veruju da se ovaj datum smatra nesrećnim od 1307. godine, jer je te godine na petak 13. francuski kralj izdao naređenje da se uhapse i pogube stotine vitezova templara.

Zahvaljujući ovom datumu Holivud je stvorio seriju horor filmova “Petak 13.” koji su doneli zavidnu zaradu. Franšiza se proširila i na 12 drugih filmova u kojima glavni junak nosi hokejašku masku. Pre filmova najveća kulturološka referenca ovom danu bila je knjiga Tomasa Lavsona iz 1907. godine.

Zbog straha i sujeverja mnogi hoteli i zgrade uopšte nemaju trinaesti sprat, a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji. Amerikanci su otišli najdalje u paranoji te neki od njih ceo dan ne ustaju iz kreveta, odlažu poslove i menjaju dnevne rutine na ovaj dan. Strah od petka 13. ima svoj naziv -  paraskavedekatriafobija.

Danas se poklapaju petak 13. i retrogradni Merkur, pa astrolozi upozoravaju da bi mnogi mogli imati problema u komunikaciji. Ako ste sujeverni potrudite se da danas svedete komunikaciju na minimum, kako biste izbegli eventualne nesuglasice.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top