Pokret “Jasno i glasno” pristupio Građanskom frontu

Požarevac

Saopštenja

Pokret “Jasno i glasno” pristupio Građanskom frontu

Foto: Pokret „Jasno i glasno“ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Pokret “Jasno i glasno” iz Požarevca pristupio je Građanskom frontu potpisavši platformu. Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u celosti.

Autentični lokalni pokreti udružili su se oko asocijacije Građanski front kako bi na ravnopravnim i solidarnim osnovama gradili novu poltičku snagu koja će životne probleme građana moći da zastupa i na nacionalnom nivou, navodi se u saopštenju pokreta “Jasno i glasno” Požarevac.

Platforma Građanskog fronta iza koje je stalo i novih deset pokreta, poziva na odbranu prava na dostojanstveni život zahtevajući da obrazovanje, zdravstvo, pravna sigurnost, zapošljavanje, kulturna izgradnja, socijalna zaštita i javni prevoz moraju bezuslovno biti garantovani i dostupni svima na podjednak način. Zahteva sprečavanje daljeg otuđivanja i privatizacije javnih resursa i uvećanje javnih dobara dostupnih svakom građaninu i svakoj građanki. Predviđa zalaganje za odgovornu i transparentnu javnu republičku i pokrajinsku upravu, lokalnu samoupravu, javna preduzeća i ustanove, kao i nultu toleranciju prema korupciji i partijskom zapošljavanju kroz uspostavljanje i jačanje nezavisnog i efikasnog sistema za borbu protiv korupcije.

Građanski front zahteva sprečavanje daljeg zapostavljanja manje razvijenih delova Srbije kroz zalaganje za ravnomeran regionalni razoj. Tekst platforme takođe insistira na uspostavljanju medijskih sloboda i ostvarivanje nezavisnosti medija koji će zastupati javni interes i izveštavati u skladu sa njim.

Pokret “Jasno i glasno”  u tekstu platforme prepoznaje vrednosti za koje se i sam zalaže. Vizija Pokreta je demontaža konvencionalnog političkog sistema i nastanak novih formi i obrazaca političkog delovanja-bez hijerarhije, centralizacije i lidera, uz povećanje mere učešća građana u pitanjima od zajedničkog interesa i smanjenje uticaja tradicionalnih političkih elita.

Na skupu održanom u Centru za kulturnu dekontaminaciju, asocijaciji Građanski front pristupili su još i “Inicijativa za Požegu”, “Samo jako” iz Mladenovca, “Lokalna alternative Vrbas”, “Samo lokalno Bečej”, “Građanski preokret” iz Zrenjanina, “Lokalni front Valjevo”, “Građanski front Vlasotince”, “Kritična masa Kula” i “Bez straha”  iz Apatina.

Pred Građanskim frontom je ogroman zadatak izgradnje i širenja organizacije kako bi ona predstavljala pravu snagu na putu suštinskih promena u našem društvu. Razgovori o novim fazama širenja su u toku, a nadamo se da će uskoro i Novi Sad, Subotica, Sombor, Nova Pazova, Preševo, Kragujevac i Pančevo postati deo  grupe pobunjenih gradova u kojima deluje Građanski front, navodi se u saopštenju.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top