Politehnička škola u Požarevcu – usmerenje za siguran posao (FOTO)

Braničevo

Društvo

Politehnička škola u Požarevcu – usmerenje za siguran posao (FOTO)

Foto: Politehnička škola

How Good Of A Friend Are You Really?

Politehnička škola u Požarevcu nudi smerove posle kojih gotovo sigurno pronalazite posao, pa je zato i dalje u vrhu sfere interesovanja budućih srednjoškolaca.

Nastavu u ovoj školi pohađa oko 480 učenika u pet obrazovnih profila. Naredne školske godine zainteresovanim učenicima ponudiće upis na sledeće smerove:

-serviser termičkih i rashladnih uređaja - 15 učenika

-električar - 15 učenika

-autoelektričar - 30 učenika

-vozač motornih vozila - 30 učenika

-tehničar drumskog saobraćaja - 60 učenika

Šta ćete konkretno raditi ukoliko odlučite da upišete neki od ovih smerova?

Ukoliko želite da budete serviser termičkih i rashladnih uređaja (serviser bele tehnike), nakon trogodišnjeg školovanja bićete osposobljeni da održavate, popravljate ,montirate i demontirate električne uređaje, uređaje za klimatizaciju i sve vrste kućnih aparata.

Serviser termičkih i rashladnih uređaja

Serviseri se mogu zaposliti u svim firmama u kojima je neophodna upotreba i održavanje električnih uređaja i postrojenja. Mogu otvoriti i sopstveni servis. Školovanje se dobrim delom oslanja na praktičnu nastavu, čime učenici stiču konkretna znanja i osposobljavaju se za rad. Za upis na ovaj smer, prethodnih godina prosečan broj poena bio je 52 za prvog na listi, a za poslednjeg 32.

Elektrokabinet

Svako ko se školuje za električara, tokom trogodišnjeg obrazovanja uči da ugrađuje električne instalacije i postavlja uređaje električne rasvete, održava postojeće uređaje i otklanja kvarove. Osim toga, može da radi na postavljanju cevi i vodova, razvodnih ormara, priključnih elemenata, električnih uređaja i elektroopreme. Ovo zanimanje je za one koji žele zanat i da odmah nakon škole počnu da zarađuju. Osim što se može zaposliti u bilo kom preduzeću koje se bavi ovim poslovima, budući električar može osnovati i sopstvenu firmu. Inače, ovo zanimanje je jako traženo jer mnoge firme ne mogu bez ovih stručnjaka. Škola se odvija kroz praktičnu nastavu, praćenu adekvatnom teorijom,a tu su i stručne ekskurzije za sticanje dodatnih veština. Prvi na listi za upis, do sada je u proseku imao 71 poen, dok je poslednji imao 28 poena.

Na smeru autoelektričar ima mesta za 30 učenika

Autoelektričar se bavi održavanjem električnih uređaja i instalacija, kao i elektronske opreme u automobila, autodijagnostikom kvarova na električnim i elektronskim uređajima i komponentama. Sprektar preduzeća u kojima se može zaposliti je veliki, podrazumeva i društveni i privatni sektor, zatim može raditi u servisima za popravku vozila i autoelektričarskim radnjama. Školovanje traje tri godine i stiču se opšta teorijska znanja, ali i praktične veštine. Prethodnih godina prosečan broj poena za upis na ovaj obrazovni profil bio je 75 poena za prvog na listi i 45 poena za poslednjeg.

Praksa u školskoj radionici

Ukoliko se budući učenik odluči da upiše smer za vozača motornih vozila, dobija besplatnu obuku i polaganje za B i C kategoriju. Samim tim, za razliku od drugih, učenik sa 18 godina stiče pravo na C kategoriju. Nastava i praksa se obavljaju uz savremeni vozni park i kabinet. Nakon škole se mogu zaposliti u firmama koje se bave prevozom robe ili putnika i bilo kom preduzeću koje ima vozni park. Prvi na listi do sada je u proseku imao 77 poena,a poslednji 55. U pitanju je trogodišnje školovanje.

Besplatna obuka i polaganje za B i C kategoriju

Najpopularniji smer u požarevačkoj Politehničkoj školi je tehničar drumskog saobraćaja, koji traje četiri godine. On prikuplja, analizira i prati podatke koji su bitni za obavljanje usluga u prometu putnika i robe, i na osnovu njih organizuje ekonomično i bezbedno iskorišćavanje vozila. Učenici dobijaju besplatnu obuku i polaganje za B kategoriju.

Tehničar drumskog saobraćaja – najpopularniji smer

Tehničari mogu raditi u saobraćajnoj policiji, servisima za tehnički pregled vozila i mnogim drugim firmama. Nakon završene škole učenici ovog smera mogu se upisati na bilo koju visokoobrazovnu ustanovu, a ukoliko ne žele da studiraju, sa navršenom 21 godinom mogu se u Politehničkoj školi dokvalifikovati za zvanje specijaliste tehničara drumskog saobraćaja ili da završe specijalizaciju za instruktora vožnje. Za upis je do sada u proseku bilo potrebno između 93 i 70 poena.

Sa stručne ekskurzije

Za  još detaljnije informacije o upisu u Politehničku školu u Požarevcu pogledajte njen sajt www.politehnickas.edu.rs, kontaktirajte ih putem e-maila [email protected]  ili na telefon 012/513-595, a možete ih i posetiti u ulici Jovana Šerbanovića 5.

Continue Reading
To Top