Poljaci odali počast Zaviši Crnom

Golubac

Događaji

Poljaci odali počast Zaviši Crnom

Foto: Tvrđava Golubački grad

How Good Of A Friend Are You Really?

Na spomen ploču na ulazu u Golubački grad cveće su položili predstavnici poljske ambasade i članovi Društva srpsko-poljskog prijateljstva.

Zaviša Crni od Garbova bio je čuveni poljski vitez, jedan od najvećih nacionalnih junaka. Nadimak Crni je dobio zbog tamne kose i tena, a slavu je stekao zahvaljujući brojnim pobedama na viteškim turnirima i u bitkama, boreći se u ime svog i ugarskog kralja.

Spomen ploča Zaviši Crnom  

Priča o vitezu Zaviši i Golupcu počinje godinu dana pre 1428. godine, kada je Jeremija Turcima prodao grad. Ugarski kralj Žigmund Luksemburški, shvativši da ima opasnog neprijatelja na svom pragu, odlučio je da mora da osvoji Golubac. Svestan težine svojih želja, kralj vrši velike pripreme.

Najpre je izgradio tvrđavu na levoj obali Dunava, naspram Golubačke tvrđave, poznati Laslovar, kao vojnu bazu za napad na Golubac. Novi grad mogao je da primi veliki broj vojnika. Trupe ugarskog vladara popunjavane su mađarskom viteškom elitom i unajmljenim profesionalnim vojnicima.

Odredom sačinjenim od poljskih vitezova komandovao je Zaviša Crni. Iako je bio svestan svoje sudbine, izvršio je sa svojim odredom juriš na Turke i bio pritom zarobljen. Turski vojnici su brzo shvatili da je reč o nekom knezu ili samom kralju i dok su se raspravljali ko ga je zarobio, Zaviša je odveden pred sultana gde mu je odrubljena glava i poslata u Carigrad, a oružje skinuto sa tela.

Kompletnu priču o Zaviši Crnom pročitajte OVDE.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top