Poljoprivrednici Braničeva blokirali put, traže razgovor sa Vučićem

Požarevac

Poljoprivreda

Poljoprivrednici Braničeva blokirali put, traže razgovor sa Vučićem

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Stig“ sa poljoprivrednicima iz celog Braničevskog okruga održalo je danas ranije najavljenu protestnu vožnju sa blokadom saobraćaja, zbog zabrane izvoza pšenice.

Kolona traktora krenula je u 9 časova iz Bratinca, a oko 10 časova članovi uduženja prošli su centrom Požarevca i nastavili ka mostu na Moravi, gde su blokirali saobraćaj i tako prekinuli vezu koja Istočnu Srbiju spaja sa prestonicom.

Reč je o buntu poljoprivrednih proizvođača Braničevskog okruga  zbog odluke države da zabrani izvoz pšenice, što direktno utiče na cenu.

Protestna vožnja

“Nakon mnogobrojnih sastanaka, svi pregovori su propali. Shvatamo da je socijalni mir bitan, da ne skače cena pšenice i suncokretovog ulja, ali smo takođe svesni da će posledice toga snositi primarni proizvođači, odnosno mi. Odlučili smo se na ovaj protest sa blokadom koji je zapravo upozorenje i traje svega sat vremena, dok će sledeća blokada trajati do ispunjenja uslova”, naveo je Nedeljko Savić, predsednik Udruženja “Stig”.

 

Nedeljko Savić

Dodao je još da im je na sastancima koje su imali u republičkoj Direkciji za robne rezerve i  Ministarstvu poljoprivrede rečeno da odluka o zabrani izvoza ne zavisi od njih, već da bi trebalo da se obrate kabinetu predsednika države.

“Mi sada tražimo sastanak sa predsednikom države, jer smatramo da oni kojima smo se do sada obraćali ne mogu da reše naš problem ili sve to predstavljaju predsedniku na pogrešan način”,  naveo je Savić.

 

Okupljeni poljoprivrednici

Potpredsednik udruženja Milan Marković, istakao je da žetva počinje za desetak dana, a u Srbiji  je najniža cena pšenice u regionu,  nešto više od 30 dinara, dok je, kako tvrdi,  u okolnim zemljama viša, kada se preračuna u našu valutu prelazi 50 dinara.

Dodao je da ukoliko ovaj protest ne pokaže rezultate, sledi višečasovna blokada puta,  uz  poštovanje svih zakonskih procedura i protokola, jer njihov jedini cilj je, tvrde, da iskažu nezadovoljstvo i skrenu pažnju na problem.

Kolona traktora

Prema proceni članova udruženja na današnjem protestu učestvovalo je između 250 i 300 traktora, od kojih i nekoliko iz opština Veliko Gradište, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi i Žabari.

Protest je trajao sat vremena, nakon čega su se okupljeni razišli.

Blokiran put

To Top