Poljoprivrednici uveliko seju kukuruz i suncokret

Braničevo

Poljoprivreda

Poljoprivrednici uveliko seju kukuruz i suncokret

Foto: youtube

How Good Of A Friend Are You Really?

Zahvaljujući kiši od pre desetak dana setva jarih kultura teče po planu, a vredniji poljoprivrednici privode je kraju.

Kiša je došla u poslednjem momentu, u Braničevskom okrugu palo je od 30 do 50 litara po metru kvadratnom. Konkretno u Požarevcu, prema merenju u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi, palo je oko 32 litra po metru kvadratnom. Količina padavina zadovoljila je potrebe zemljišta za izvođenje setve, s obzirom da je tokom zime zabeležen deficit vlage od 150 do 200 litara kiše po metru kvadratnom.

„Ova kiša obezbedila je vlagom setveni sloj, što omogućava ujednačeno nicanje jarih kultura. S druge strane, u dubljim slojevima deficit vlage je i dalje izražen. Potrebno je još pedesetak litara kiše po metru kvadratnom da bi ova setva bila ujednačena.  Kada govorimo o temperaturi, situacija je nešto nepovoljnija, jer je još uvek velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura, a da bi usev ujednačeno nicao potrebno je da setveni sloj bude bar nedelju dana zagrejan na deset stepeni“, rekla je Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo u PSSS Požarevac. 

Inače, setva kukuruza na teritoriji Braničevskog okruga, prema podacima iz PSSS, planira se na oko 60 hiljada, a suncokreta na oko 18 hiljada hektara.

Po rečima Jorgovanke Vlajkovac, deficit vlage kod ozimih strnih žita doveo je do otežanog usvajanja hraniva. Usevi su u fazi trećeg kolenceta, a faze vegetacije su skraćene i, prema dosadašnjim pokazateljima, kod strnih žita ne možemo očekivati rekordan prinos.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top