Poljoprivrednici zakazali protest sa blokadom saobraćaja za 14. jun

Požarevac

Poljoprivreda

Poljoprivrednici zakazali protest sa blokadom saobraćaja za 14. jun

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Nakon sastanka u Republičkoj direkciji za robne rezerve i Ministarstvu poljoprivrede, Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Stig“ sa poljoprivrednicima iz celog Braničevskog okruga zakazalo je protestnu vožnju sa blokadom saobraćaja.

Protest sa blokadom saobraćaja zakazan je za utorak 14. jun. Protestna vožnja traktora krenuće u 9 časova iz Bratinca, proći će kroz centar Požarevca i nastaviti ka autoputu. Blokada saobraćaja će početi oko 10 časova ispred mosta na Moravi kod NR pumpe i trajaće sat vremena, potvrdio je za portal E-Braničevo Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“.

Po njegovim rečima, u ponedeljak 6. juna, imali su sastanak u Republičkoj direkciji za robne rezerve gde su, između ostalog, izneli zahtev da cena pšenice bude kao u zemljama u okruženju, na primer u Mađarskoj je tona 397 evra, a u Hrvatskoj 380 evra. Tu su, kaže, naišli na razumevanje i dobili obećanje da će njihovi predlozi biti izneti u Vlade Srbije.

Juče su imali sastanak u Ministarstvu poljoprivrede sa državnim sekretarom Velimirom Stanojevićem i pomoćnikom ministra Nenadom Katanićem. Poljoprivrednici su zahtevali sastanak u Vladi na kome će se tražiti pravedniji način podnošenja tereta strateškog proizvoda pšenice, jer u ovakvim pravilima teret najviše snose proizvođači, zatim da cena pšenice bude kao u okruženju i isplatu drugog kruga subvencije za nabavku đubriva poljoprivrednika Braničevskog okruga.

„Mi smo kupili veštačko đubrivo i semena po tržišnim uslovima i sada hoćemo to da naplatimo po tržišnoj vrednosti, a naši otkupljivači nam nude 36 dinara za kilogram u žetvi. Otežavajući faktor je i to što država neće da ukine zabranu izvoza, a otkupljivači to koriste. Na sastanku je odbijeno sve što smo predložili, oni se ograđuju od svega i kažu da o tome ne odlučuje Ministarstvo poljoprivrede“, kaže Savić za E-Braničevo.

On dodaje da učesnici sastanka nisu bili upoznati sa isplatom subvencija poljoprivrednim proizvođačima iz Braničevskog okruga za koje su ranije dobili obećanje da će biti isplaćene. Takođe, tražili su i subvencionisanje po obradivom hektaru kao što se radi u evropskim zemljama, međutim, ni taj predlog nije prihvaćen.

„Zaključak nas koji smo bili na sastanku je da moramo da izvršimo dodatne pritiske. Svi smo svesni situacije, da treba da se sačuva socijalni mir, ali ne možemo samo mi proizvođači da ga nosimo na leđima i dozvolimo da nam uzmu pšenicu jeftinije nego u okruženju“, zaključio je Savić.

To Top