Položeni venci pokraj dva spomenika povodom Dana pobede

Požarevac

Događaji

Položeni venci pokraj dva spomenika povodom Dana pobede

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Dan pobede u Drugom svetskom ratu tradicionalno je obeležen u Požarevcu polaganjem venaca pokraj spomenika „Poginulim borcima Crvene armije" i „Streljanim rodoljubima" u spomen parku Čačalica.

Vence su položili predstavnici ambasade Ruske federacije, grada Požarevca, Braničevskog upravnog okruga, predstavnici vojske i policije, političkih stranaka i na taj način odali počast sovjetskim vojnicima koji su poginuli u borbi za oslobođenje Požarevca 1944. godine.
 
Položeni venci pokraj spomenika
 
Prisutnima se obratio  gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, koji je istakao da burnu prošlost ne treba zaboraviti, već iz nje izvući pouke za slobodnu i modernu budućnost.
 
„Ovaj istorijski trenutak nije važan samo kao pad nacističke ideologije i naopakog svetskog poretka, već je zapravo njegova suština u simbolici pobede dobra nad zlom. Izgubljeni životi naših ratnika nisu jedina žrtva koju su podneli ti hrabri ljudi. Podjednaku žrtvu su podnele i njihove porodice, kao i celokupna država koja je izgubila blizu milion svojih ljudi", naveo je Saša Pavlović.
 
Minutom ćutanja odata je počast onima koji su položili svoje živote za slobodu.
 
Podsetimo, Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja u znak sećanja na dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se i kao Dan Evrope.
 
DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM I DAN EVROPE

 

To Top