Pomoć pri zaposljenju mladih iz ranjivih grupa

Požarevac

Događaji

Pomoć pri zaposljenju mladih iz ranjivih grupa

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Održan okrugli sto u okviru projekta „Karijerno vođenje i savetovanje mladih iz ranjivih grupa“.

Projekat realizuje Udruženje građana „Šansa“ sa partnerima iz Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih Požarevac.

Projekat finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO, i realizuje se u periodu od 1. avgusta 2019. do 31. marta 2020. godine. ukupna vrednost projekta je oko 1,4 miliona dinara.

„Cilj projekta jeste promovisanje dijaloga u društvu putem razvoja edukativnih programa za mlade kroz dvosmernu komunikaciju i saradnju između organizacija civilnog društva kao što su Udruženje građana „Šansa“ i Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Požarevac i drugih relevantnih sektora u svrhu implementacije instrumenata i programa podrške koji se odnose na ključne izazove pri zapošljavanju mladih iz socijalno ugroženih grupa i omogućenje veće zapošljivosti i istinske uključenosti mladih iz ranjivih grupa na tržište rada“, rekao je Vladan Bošković, asistent na projektu.

 

Vladan Bošković, asistent na projektu

Nakon realizacije okruglog stola, koji po, Boškovićevim rečima, služi kao promotivni aspekt celog ovog projekta, da najavi predstojeće glavne aktivnosti na projektu, a to su priprema i dizajniranje za karijerno vođenje i savetovanje mladih i organizacija treninga za stručnjake, koji su aktivni u ovoj oblasti. Trodnevni trening biće održan u oktobru u Požarevcu, na kome će učestvovati dvadesetak predstavnika iz različitih sektora, koji se bave ovom problematikom,

„Nakon treninga iz tih sektora biće izabran po jedan predstavnik za formiranje koordinatnog tima, koji će voditi računa o obezbeđivanju što boljih mogućnosti i implementiranju različitih sadržaja i programa edukacija za mlade, pogotovo iz socijalno ugroženih grupa. To će biti glavni produkt i rezultat ovog projekta, koji će obezbediti njegovu održivost. Koordinatni tim pružiće jedan mehanizam saradnje između različitih sektora i neki multidisciplinarni pristup i omogućiće svojevrsnu platformu za dalji razvoj ove teme u našoj lokalnoj zajednici“, kazao je Bošković.

 Dalje istakao da pored formiranja tima, tridestoro mladih, po petnaest iz srednjih škola sa teritorije grada Požarevcu i Socio - rehabilitacionog kluba. U klubu su mladi u sukobu sa zakonom ili u riziku sukoba sa zakonom, i takođe se smatraju ugroženom grupom zbog svojevrsnog etiketiranja od strane društvene zajednice.

„Proći će set od trideset radionica koje pokrivaju sve teme koje se tiču karijernog vođenja i savetovanja, kako bi na najbolji način prepoznali i stekli uvid u svoja interesovanja, sposobnosti i veštine. Kroz radionice videće i mogućnosti koje im se otvaraju prilikom nekog daljeg obrazovanja ili dodatnog neformalnog obazovanja, gde mogu sebe da prepoznaju i uvide koje su to možda veštine koje mogu da nadograde za ona zanimanja koja će u nekom narednom periodu, u bliskoj budućnosti pet 10 godina biti zahtevane i imati „prođu“ na tržištu rada i mogućnost lakšeg zaposelenja“, zaključio je on.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici ključnih instituacijanalokalnom nivou i to: -predstavnici lokalne samouprave, Centra za socijalni rad Požarevac, Nacionalne službe zapošljavanja – filijalaPožarevac, stručnih službi srednjih škola sa teritorije Požarevca, lokalnih preduzetnika, udruženja iz civilnog sektora i dr.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top