Porodice sa više od dvoje dece nisu česta pojava (FOTO)

Požarevac

Društvo

Porodice sa više od dvoje dece nisu česta pojava (FOTO)

Foto: Privatna arhiva, pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Svaki roditelj svom detetu želi da pruži najbolje, ali to često nije moguće pogotovo ako se u porodici rodi troje ili više dece. Upravo to je i razlog zašto se sve manji broj Požarevljana ne odlučuje za više od dvoje dece. Podrška lokalne samouprave za razliku od ranijih godina postoji, ali mora biti daleko veća, smatraju roditelji koji imaju troje i više dece.

U odnosu na lane, može se reći da višečlane porodice danas ipak imaju veću podršku od države i lokalne samouprave, saglasni su naši sagovornici, ali takođe naglašavaju da to nije dovoljno i da neko ozbiljno mora da se pozabavi podsticanjem nataliteta kroz pružanje pomoći mladim parovima. To je jedini način da se motivišu mladi i da se pobedi “bela kuga”.

Jelena Nikolić, ponosna majka troje dece, devojčice i dva dečaka uzrasta 16, 14 i 10 godina, koja je i doskorašnja predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost u Požarevcu, kaže da nema ništa lepše nego imati troje dece. Kada je ona pre 10 godina rodila treće dete nije bila zadovoljna podrškom lokalne samouprave, ali smatra da je danas situacija daleko bolja.

Porodica Nikolić

„Kada sam se ja porodila sa trećim detetom dobila sam samo kutiju sa jednom pelenom i brošurom, to je sve. Smatram da je sada po pitanju pospešivanja nataliteta u gradu dosta toga urađeno. Pored novčane pomoći koju grad dodeljuje za prvo, drugo i treće dete, dodeljuju se poklon paketi novorođenim bebama u kojima imate sve ono što je potrebno na samom početku. Dakle, ne stoji se na mrtvoj tački, krenulo se napred“, smatra Nikolić.

 

Ovako danas izgledaju poklon paketi za bebe  

Ona podseća i da je pre četiri godine grad počeo sa praksom da se svakoj novorođenoj bebi poklanja auto sedište. Pored toga značajna novina je kartica „Tri plus“ kojom majke troje ili više dece ostvaruju popust prilikom kupovine.

„Vlasnica sam kartice „Tri plus“ i verujte da je dosta značajna, jer je veliki broj privrednika uzeo učešće, više od 60 požarevačkih firmi. Imam popust prilikom kupovine sportske opreme i školskog pribora, što je deci neophodno. Kada petočlana porodica ode na ručak zaista je značajan popust od 20 ili 30 odsto koji daju neki restorani. Takođe, ostvarujem popust i prilikom tehničkog pregleda i registracije vozila, što je takođe značajna stavka u kućnom budžetu“, objašnjava ona.

Iako smatra da je grad u poslednjih nekoliko godina uradio dosta toga po pitanju pružanja pomoći višečlanim porodicama, tu ne bi trebalo stati, kaže ona, jer je potrebna još veća podrška kako bi nas bilo više.

„Pokret „Tri plus“ je između ostalog predložio da majke za treće dete dobijaju novčanu naknadu do 18. godine, kao i da se porodicama sa troje i više dece umanji iznos za plaćanje poreza na imovinu, grejanje, komunalne usluge i vodu. Mislim da bi to najviše moglo da doprinese porastu nataliteta, to bi roditeljima dalo vetar u leđa i sigurnost da će imati za školovanje deteta“, zaključuje Jelena.

I Nevenka Gajić, majka troje dece od kojih je jedno sa smetnjama u razvoju, slaže se da roditelji danas imaju veću podršku od grada i republike nego što je ona imala pre 13 godina kada je na svet donela trojke.

Ona priča da su iz republičkog fonda dobili jednokratnu pomoć koja se dodeljuje po rođenju deteta i to je bilo sve do prošle godine, kada su ostvarili pravo i na dečiji dodatak.

„Mi smo kao petočlana porodica sa prosečnm primanjima svrstani u kategoriju porodica kojima nije potrebna pomoć sve do prošle godine, kada je na republičkom nivou zaživeo novi vid pomoći, dečiji dodatak za decu sa smetnajama u razvoju bez obzira na visinu primanja roditelja. To je novčana pomoć od nekoliko hiljada dinara, dakle nije velika ali je svakako značajna“, kaže Nevenka.

Što se tiće pomoći od grada, po njenim rečima, ona skoro da i nije postojala u trenutku kada je ona postala majka.

„Od grada sam za troje dece dobila tada, pre 13 godina, po pet hiljada dinara za svako dete. To su bila tri higijenska paketa u apoteci. Danas vidim da je bolja situacija, grad takođe isplaćuje određenu sumu novca po rođenju deteta, dodeljuje auto sedišta, ali i dalje ne postoji jedan uređeni sistem podrške“, smatra ona.

 

Porodica Gajić

Nevenka je takođe korisnica ponosne kartice „Tri plus“ i kaže da je ta pomoć zaista značajna jer ostvaruje popuste pri kupovini školske opreme za tri školarca. Ipak smatra da je budućim roditeljima potrebna još veća pomoć od grada kako bi se odlučili na više dece.

„Postoje modeli pomoći višečlanim porodicama u drugim zemljama, primer dobre prakse koji samo treba slediti. Definitivno višečlana porodica mora biti potpomognuta, jer svaki roditelj želi svom detetu da pruži maksimum. Sa razvojem privrede i uopšte društva, postoje i neka nova očekivanja. Društvo mora finansijski da podrži porodicu kao fundament da bismo opstali“, kaže naša sagovornica.

Najbronije su porodice u Požarevcu sa jednim ili dvoje dece, potom sa troje, ređe sa četvoro, a prava rektost su porodice sa petoro dece. Jedna od takvih je sedmočlana porodica Bogdanović iz Požarevca.

Po rečima Miše Bogdanovića, on i supruga su se odlučili za veliki porodicu jer vole decu i smatraju da je to najveće bogatstvo. Imaju petoro dece,  tri sina i dve ćerke, najstarija ćerka ima 15, najmlađi sin šest i po godina.

Porodica Bogdanović

„Deca su dobra, zdrava, odlični su đaci i ponosni smo na njih.  I supruga i ja radimo, borba je velika ali se snalazimo. Naravno da nije lako, ali sve se može kad se hoće“, kaže iskreno Miša, glava ove porodice.

Od grada, kako kaže, nikakvu pomoć nisu dobili, osim kartice „Tri plus“, a ni dečiji dodatak od  države. On smatra da bi neko od nadležnih u lokalnoj samoupravi trebalo ozbiljno da se pozabavi pitanjem nataliteta jer se sve manje mladih odlučuje na više dece.

„Jedino na šta smo imali pravo su besplatni udžbenici, užina u školi, kao i odlazak na ekskurziju. Od grada nismo dobili nikakvu novčanu pomoć. Nemamo pravo ni na dečiji dodatak koji se isplaćuje iz republičkog budžeta, jer prelazimo granični prosek primanja po članu porodice. Po novom zakonu roditelji za četvrto dete imaju pravo na roditeljski dodatak deset godina u iznosu od oko 18.000 dinara, ali žene koje su pre donošenja tog zakona rodile četvrto dete, nemaju ništa. Bio sam i na razgovoru u Gradskoj upravi, u službi koja se bavi ovim pitanjem, i objasnili su mi da ne postoji model isplate neke vrste pomoći na lokalu. Meni lično i mojoj deci ništa ne treba, ali mislim da je ružno da grad ne pomaže takvim porodicama na bilo koji način“, priča Miša.

Za peto dete, tvrdi, nema nikakve pomoći ni od republike, čak ni one jednokratke koja se dodeljuje po rođenju prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. On smatra da bi trebalo da se donese odluka na nivou grada i da, ako se neko posveti rešavanju tog pitanja, uvek možeda  nađe neki model. Pomoć u vidu nekih olakšica pri kupovini automobila ili nekretnine takođe bi bila dobrodošla.

„Mađari su to lepo odradili, kod njih višečlane porodice imaju popust prilikom kupovine automobila, kuće ili stana i to čak i do 50 odsto. Ako mi ne možemo sami da izmislimo neki model pomoći, onda hajde da prepišemo od drugih koji to dobro rade. Krajnje je vreme da se pokrenemo jer sela se gase, ostaju pusta“, kaže naš sagovornik.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “  Da nas bude više – najvažniji posao ” koji sufinansira grad Požarevac po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, televizijske, internet medije i novinske agencije za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Požarevca  u 2020. godini.

-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top