Porodici iz Aljudova oduzeto dete po nalogu suda

Malo Crniće

Događaji

Porodici iz Aljudova oduzeto dete po nalogu suda

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom pisanja pojedinih medija i objava na društvenim mrežama, a u vezi slučaja oduzimanja deteta porodici Topalović iz sela Aljudovo u opštini Malo Crniće, portal E-Braničevo obratio se protekle nedelje nadležnom Centru za socijalni rad u toj opštini. Ubrzo je stigao odgovor da će nam biti odgovoreno u zakonskom roku.

Postupak oduzimanja petogodišnjeg dečaka ovoj porodici obavljen je u četvrtak, 29. oktobra, od strane ovog Centra. U međuvremenu, kontaktirali smo Željka Topalovića, oca oduzetog deteta. Saznajemo da ima suprugu i još jednog sina koji će uskoro postati punoletan, te da žive od socijalne pomoći i rada pod  nadnicu. Uslovi za život, priznaje i sam, nisu idealni, ali smatra da nisu ni takvi da bi opravdali oduzimanje deteta.

“Kažu da je dete mršavo i da treba da ide kod logopeda, a da ja nisam u mogućnosti da mu to pružim,” priča Željko Topalović.

Obratio se za pomoć i advokatima koji su mu pružili besplatnu pravnu pomoć.

“Obratio nam se nekoliko dana pre nego što je dete oduzeto, ali bilo je kasno jer je u tom trenutku sve bilo gotovo. Napisali smo tužbu za povraćaj deteta, ali ona ne proizvodi pravno dejstvo jer već postoji pravosnažno rešenje kojim je dete oduzeto. Tužba je podneta Osnovnom sudu Požarevac i odnosi se na to da porodica može da ostvari svoja prava da vrati dete“,  navode advokati i dodaju da postupak oduzimanja ovog deteta traje od 2015. godine, zapravo od kada je dete rođeno, a nakon što je patronažna sestra prijavila Centru za socijalni rad da dete nema uslova za život.

 Međutim, u međuvremenu je portalu E-Braničevo iz Centra za socijalni rad Malo Crniće, umesto odgovora na konkretna pitanja, prosleđeno saopštenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kome se navodi da su “informacije u vezi sa oduzimanjem deteta Željku Topaloviću i njegovoj supruzi Elenki Hlipec iz sela Aljudovo, navodno zbog loše materijalne situacije od strane Centra za socijalni rad u Malom Crniću, netačne”.

Centri za socijalni rad ne donose odluku svojevoljno kada je reč o lišavanju roditeljskog prava, već presudu sprovode u skladu sa odlukom suda, što je upravo bio slučaj Centra za socijalni rad Malo Crniće, koji je u skladu sa Zaključkom Osnovnog suda u Požarevcu 29. oktobra sproveo izvršenje presude”, navode u saopštenju.

Napominju takođe da Centri za socijalni rad ne oduzimaju decu zbog loših uslova za život, te da je u konkretnom slučaju ovakva presuda od strane Osnovnog suda doneta zbog nesavesnog vršenja roditeljskog prava u dužem vremenskom periodu.  

Javnost je isključena iz rada na konkretnim slučajevima i Centar za socijalni rad je u obavezi da čuva poverljivost ličnih podataka i informacija o korisnicima, u cilju zaštite najboljih interesa deteta, kao i po zakonu”, poručuju iz resornog ministarstva.

Na osnovu ovog saopštenja dobili smo odgovore na deo naših pitanja, dok je javnost, bar za sada, uskraćena za ostale odgovore. A pitali smo još:

  • Gde se trenutno nalazi dete i koja je dalja namera Centra, odnosno koji postupak je sporveden ili predstoji?
  • Da li je Centar za socijalni rad pre preduzimanja ove mere pomogao porodici Topalović, na koji način i kada?
  • Da li će porodici biti dozvoljeno da viđa dete?
  • Kakva je procedura za vraćanje deteta porodici, koji uslovi bi trebalo da se ispune?
  • Kolike i kakve posledice ovakav postupak ima ili može da proizvede po petogodišnje dete?

Kako se ministarstvo u saopštenju poziva na istinito informisanje javnosti i sprečavanje daljeg širenja netačnih informacija, baš iz istih razloga pozivamo ih da preko Centra za socijalni rad u Malom Crniću, odgovore na sva naša pitanja.

To Top