Poruke sabornosti i jedinstva upućene sa svečane akademije

Požarevac

Događaji

Poruke sabornosti i jedinstva upućene sa svečane akademije

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Akademija je uoči gradske slave Svete Trojice i Dana grada Požarevca, održana u Centru za kulturu Požarevac.

  „Slavimo otkrivenje Boga koji je Sveta Trojica, jedan Bog a tri ličnosti, Otac, Sin i Sveti Duh. Ovo je najbogatija poruka koju će ikada da čuje čovečanstvo, budući da smo mi ikone božije. Kao što je Bog biće zajednice, tako je i čovek biće zajednice. Niko ne može postojati kao ličnost sam, već zajedno sa drugima. Upravo to, uvek možemo proveriti na svom iskustvu, kad god volite nekog imate zajednicu sa jednim bićem kojeg volite, tada ustvari shvatite da ne možete postojati sami. Ličnost ste postojeća i imate identitet samo u odnosu na biće koje volite. To je poruka ovog velikog praznika, to je ono što predokušamo liturgijskom iskustvu, gde smo mnogi kao konkretne ličnosti, ali smo uvek jedan. Sveti apostol Pavle u Svetom pismu kaže: Mi smo mnogi u Hristu, ali smo mnogi kao jedan čovek“ , poručio je episkop požaravčko-braničevski dr Ignatije na Svečanoj akademiji povodom gradske slave.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, je rekao da Sveta Trojica ima veliki značaj iz više razloga. Jedan je sabornost svih nas, koja se manifestuje u litiji koja prolazi kroz grad i tada, kazao je, hodamo delićem planete koji zovemo Požarevac i podsećamo se božije volje, a to je da svi živimo u slozi. 
Sloga je nešto neopipljivo i nematerijalno, jeste sila koja može da pomera i planine i čini nemoguće mogućim. Zato je važna uloga naše crkve, koja nas tome uči i podseća svakog dana, želeći da osećanje dok hodamo u litiji bude u svakom od nas svakoga dana. To osećanje nam je potrebnije nego ikad pre, jer čini se da sve manje pokazujemo koliko smo važni jedni drugima. Ni jedan čovek nije ostrvo, a ponekad mi se čini da su pojedinci i čitavi kontinenti za bebe. Iako je ljudski um trijumfovao i to i dalje čini na polju usvajanja novih tehologija, neke od njih kako da pomažu otuđenje čoveka, majke od sina, supruga od supruge“, rekao je Spasović.
 Gradonačelnik je ukazao da način na koji komuniciramo poslednjih decenija, više ne insistira na susret, već omogućava da se čujemo i vidimo, kao da smo u istoj kući, a zapravo nismo, i naglasio da moramo da koračamo putem progresa i inovacija i da je jasno da su komunikacione tehnologije donele mnogo dobrog u našem životu, ali i mnogo lakog, možda i previše.
 Izrazio je bojazan da ukoliko se prorede okupljanja „oči u oči“, zaboravićemo kako je lepo stisnuti ruku dragoj osobi, kako je zagrljaj lekovit  i kakav je božanski  osećaj uputitu osmeh ili izmamiti ga  na nekom licu. 

Povodom Dana grada Povelju o nagradi dobio je dr Nenad Veljković, hirurg u Opštoj bolnici Požarevac, a povelju grada Požarevca Humanitarno udruženje železničara Srbije „Konstantin Veselinović - Kosta“, podružnica Požarevac.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top