Poskupelo ulje, koliko sada košta litar?

Požarevac

Društvo

Poskupelo ulje, koliko sada košta litar?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U proteklih nedelju dana zabeležen je porast cene ulja. Reporteri portala E-Braničevo obišli su tri veća marketa u Požarevcu. Cene ulja variraju u zavisnosti od proizvođača, ali i od marketa do marketa.

Trenutno je za litar zejtina u većim požarevačkim marketima potrebno izdvojiti od 159,90 do čak 199,99 dinara, u zavisnosti od proizvođača. Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prosečna cena ulja u januaru ove godine bila je 151,46 dinara, što znači da je cena porasla za minimum devet dinara po litru.

Ulje ,,Vital“

Cena ulja ,,Vital“, jedan litar, košta 159,90 dinara, „Dijamant“ se kreće od 169,99 do 175,99 dinara, dok za zejtin proizvođača ,,Iskon“ treba izdvojiti 188,99 dinara. Ulje ,,Omegol“ košta čak 199,99 dinara.

Ulje ,,Omegol“

Proizvodi robnih marki pojedinih trgovinskih lanaca uglavnom su jeftiniji, ali je i kod njih primetan porast cene, te je na primer za ulje ,,Premia“ sada potrebno izdvojiti 166,99 dinara.

Ulje ,,Premia“

Prema rečima građana koji su u momentu fotografisanja kupovali suncokretovo ulje, cene su znatno porasle u odnosu na ranije godine. Promenile su se i potrošačke navike, kupci uglavnom kupuju ono ulje koje ima najnižu cenu bez obzira na to ko je proizvođač.

Vojislav Stanković, agroekonomski analitičar, rekao je za RTS da cena ulja raste zato što je sada faza setve. Po njegovim rečima, to se tradicionalno dešava u ovoj fazi radi stimulisanja većih setvenih površina i uljari namerno izazivaju rast cena da bi podstakli veću proizvodnju po hektaru.

On naglašava za RTS da je setva prekinuta, jer klimatski uslovi nisu zadovoljavali. Potrebna je minimalna temperatura u oranicama 10 stepeni i sada će se setva nastaviti na 220.000 hektara. U narednom periodu uljari kalkulišu otkupnu cenu suncokreta na 49 dinara što uz ostale koeficijente omogućava maloprodajnu cenu ispod 150 dinara.

,,Prošle godine je otkupna cena bila suncokreta 38 dinara što, uz proizvodnju sirovog u rafinisano ulje, gde je koeficijent sedam do devet procenata, PDV-a i marže koje iznose tri do sedam posto obezbeđuje cenu ispod 130 dinara, što govori da je nepravedno došlo do povećanja cene ulja“, smatra Stanković.

Više o tome pročitaje OVDE.

Continue Reading
Povezane teme...

1 komentar(a)

  1. Milomirka Milovanović

    Apr 14, 2021 22:03

    Najbolje od svih suncokretovih ulja na našem tržištu je hladno ceđeno ulje "Biser" proizvođača Slobodana Stanojevića iz Markovca.Koristim ga već više godina i izuzetno sam zadovoljna kvalitetom a i cena je više nego povoljna za jedan takav vrhunski proizvod.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top