Poslednji deo kriminalističkog serijala o Bekstromu

Braničevo

Kultura

Poslednji deo kriminalističkog serijala o Bekstromu

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

„Istinita priča o Pinokiovom nosu“ Lejfa G. V. Pešona je završni deo trilogije o „niskom, debelom i primitivnom“ detektivu na osnovu čijeg lika je snimljena istoimena televizijska hit serija.

Tomas Erikson, poznati branilac nesumnjivo krivih, pronađen je brutalno ubijen u svom domu i policija se našla u neobičnoj situaciji: umesto da ima problema sa pronalaženjem osumnjičenih, lista potencijalnih krivaca je toliko velika da ne znaju s kog kraja da joj priđu i suze izbor onih koji su želeli da vide Eriksona mrtvog.

Da stvar bude gora, na samom vrhu liste osumnjičenih nalazi se i Evert Bekstrom – inspektor koji je zadužen za istragu ovog ubistva. Na njegovu žalost ovaj slučaj visokog prioriteta kvari njegovu rutinu koja se sastoji uglavnom od izbegavanja posla i bilo kakve „papirologije“.

Srećom, Bekstrom ima odličnu mrežu sumnjivih kontakata koji mu pomažu da isporuči krivca. Sve što treba da uradi je to da prekrši svako pravilo koje mu se nađe na putu i zatvori oči pred podmićivanjem.

Samo što ovoga puta ni najkorumpiraniji policajac ne bi mogao predvideti u kom pravcu niti koliko daleko će slučaj odvesti Bekstroma.

Lejf G. V. Pešon (1945) švedski je kriminolog i romanopisac. Radio je u Državnoj policijskoj upravi, koju je bio prinuđen da napusti 1977. godine, pošto je razotkrio skandal u policijskom vrhu, a vratio se u nju 1992. godine kao profesor kriminalistike.

Od 1978. godine napisao je niz romana, od kojih su tri dobila nagradu za najbolji kriminalistički roman godine u Švedskoj.

Roman „Istinita priča o Pinokiovom nosu“, možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top