Poslovanje “Vodovoda” na tapetu odbornika u Požarevcu (FOTO)

Požarevac

Društvo

Poslovanje “Vodovoda” na tapetu odbornika u Požarevcu (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Diskusija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz Programa poslovanja javnih preduzeća za treći kvartal 2021. godine izazvala je obimnu raspravu na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta. Predmet rasprave bilo je poslovanje JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Dragana Spasojević, predstavnica odborničke grupe „Dosta je bilo - RIIS Istok, skrenula je pažnju na neracionalno trošenje javnih sredstava u javnim preduzećima. Ona se osvrnula na poslovanje JKP ,,Vodovod i kanalizacija” koje je u ovom kvartalu ostvarilo gubitak od 27 miliona dinara.

,,JKP ,,Vodovod i kanalizacija” jedino je uspelo da realizuje troškove zarade 99 odsto. Nemam ništa protiv radnika, ali ovo javno preduzeće je servis građana i mora da radi u javnom, a ne u ličnom interesu. Rukovodstvo mora sve troškove da racionalizuje. Troškovi goriva iznose više od sedam miliona dinara, a troškovi materijala su realizovani više nego što je planirano. Grad daje subvencije ovom javnom preduzeću u iznosu od oko 50 miliona dinara, a u ovom kvartalu je ostvaren gubitak od 27 miliona dinara”, ukazala je Spasojević.

 

Dragana Spasojević

Smatra da JKP ,,Vodovod i kanalizacija” ne bi trebalo da o sopstvenom trošku otklanja štetu koju je neko počinio na javnoj svojini.

Nebojša Jočić, ovlašćeni predstavnik JKP ,,Vodovod i kanalizacija”, rekao je da ovo javno preduzeće ima velikih problema i da se nada da će grad Požarevac doneti odluke koje su bitne za strategiju razvoja vodosnabdevanja.

,,Nisu problemi ,,Vodovoda i kanalizacije” u zaradama, jer su, ako ih uporedimo sa drugim javnim preduzećima, one najniže. Jedan od ključnih problema je što smo 2017. godine prepolovili broj zaposlenih, a nismo se tehnološki pripremili za tu situaciju. Stvorili su se problemi oko fakturisanja prihoda zbog toga što smo prepolovili službu koja vrši čitanje, a nemamo daljinsko očitavanje”, istakao je Jočić.

On je objasnio da je subvencija grada u iznosu od 50 miliona data kako bi se u najbržem roku uvelo daljinsko očitavanje koje neće zavisiti od broja radnika i pojedinca. Po njegovim rečima,  u Požarevcu i Kostolcu ima više od 3.000 divljih priključaka, što predstavlja dodatni problem jer je ovo javno preduzeće nemoćno da ga reši.

,,Isključiti priključak na kanalizaciju podrazumeva bukvalno da stavimo cement, što će stvoriti sanitarne probleme, a legalan priključak nije moguć jer ti objekti nisu ozakonjeni. Zbog toga smo uskraćeni za značajne prihode na godišnjem nivou, verovatno za desetine miliona dinara”, istakao je Jočić.

 

Nebojša Jočić

On se složio sa Draganom Spasojević da  JKP ,,Vodovod i kanalizacija” često popravlja štetu o svom trošku koju je učinio neko drugi, ali da još uvek ne postoji rešenje za taj problem.

,,Dešavaju se problemi kada se na terenu desi neka havarija. Dok mi ispitamo ko je to uradio i kada će da plati, pa dok se uradi zapisnik i nađe ovlašćeno lice, koje često neće da ga potpiše, taj potrošač svo to vreme nema vodu. Usled pritiska javnosti i svoje svesti, uvek popravimo takve štete, ali u 99 odsto slučajeva ne naplatimo, što predstavlja problem”, rekao je on.

Dragana Spasojević je kazala da razume to da radnici JKP ,,Vodovod i kanalizacija” moraju odmah da poprave štetu u situaciji kada se desi neka havarija, ali je poručila da mora da se naplati od odgovornog lica. Ona je, takođe, podsetila da ne sme da se ponovi situacija da građani ostanu bez vode 33 sata, kao što je bio slučaj u Dalmatinskoj ulici, jer to mora da se radi po hitnom postupku.

Slobodan Živković, odbornik SPS –JS, pohvalio je radnike i profesionalce koji rade u javnim komunalnim preduzećima i upitao zašto nijedan direktor, koga je izabrala Skupština, nije govorio o ovoj temi za skupštinskom govornicom.

Slobodan Živković

Slobodan Vasić, šef Odborničke grupe „Dosta je bilo - RIIS Istok”, rekao je da troškovi JKP ,,Vodovod i kanalizacija” mogu da se racionalizuju, između ostalog, kada bi se smanjio gubitak vode u mreži. Kako kaže, od ukupno proizvedene vode nestane 50 odsto.

,,Zamislite da se bavite nekom proizvodnjom, a ,,Vodovod i kanalizacija” proizvodi čistu vodu za piće, a 50 odsto bacite. To sve mi plaćamo, zato što nismo rasvetlili kuda vode cevi i  kakvog su kvaliteta“, rekao je Vasić.

 

Slobodan Vasić

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, složio se sa tim da grad mora da radi na smanjenju troškova svih javnih preduzeća i da od 2015. godine stručne službe rade na tome. Međutim, on je istakao da ne vidi problem sa tim da JKP ,,Vodovod i kanalizacija” krene u legalizaciju divljih priključaka, jer postoje sve pravne i tehničke procedure.

,,Postoji jasna odluka kojom je definisano na koji način može da se izvrši prijem tih divljih priključaka i neodgovorno je da pustimo nekoga da ne plaća. Iz prošlosti je nasleđeno mnogo toga, ljudi su se priključivali na divlje, ali sada postoji važeća odluka po kojoj može da se krene u legalizaciju priključaka”, objasnio je Pavlović.

On je naglasio da JKP ,,Vodovod i kanalizacija” mora da naplati štetu ili podnese tužbu odgovornom licu za štetu. Kako je poručio, ako određena građevisnka firma napravi štetu, a ne želi da plati, sledeći korak je pozvati policiju, a potom i tužiti.

Po njegovim rečima, grad Požarevac pomaže JKP ,,Vodovod i kanalizacija” kroz različite kapitalne projekte koji daju rezultate, kao što su: oprema za monitoring, opsežna analiza i matematičko modeliranje vodovodne i kanalizacione mreže u Požarevcu i niz aktivnosti ka smanjenju gubitaka.

,,Gubici vode od 50 odsto ne odnose se samo na curenje cevi, već i na slab kvalitet fakturisanja. Da bismo mogli da podignemo njegov nivo moramo da imamo redovno očitavanje i bolje vodomere. Do sada je u zamenu vodomera i  kupovinu radio-frekventnih modula uloženo između 50 i 60 miliona dinara. Kada očitavanje bude na daljinu, nećemo imati problema ”, objasnio je Pavlović.

 

Saša Pavlović

Nakon rasprave koja je trajala duže od sat vremena ova tačka je usvojena.

To Top