Post kao lek

Braničevo

Zdravlje

Post kao lek

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Post je najbolje sredstvo lečenja, koje nam je uvek na raspolaganju. Ali, važan je i pravi odabir namirnica.

Kad se posle preobilnog ručka ne osećate dobro, ili ste pokvarili želudac, post je najprirodniji lek koji će vas vratiti u "normalu", odnosno na put ozdravljenja.
Domaće životinje reaguju u sličnim situacijama još prirodnije nego čovek. One odbacuju svaku hranu ako im je nešto naškodilo. Pas i mačka tada jedu tada samo travu, ili kakvu celulozu, da bi je kasnije sa pljuvačkom izbacili. 


Zatim sledi pravi posni dan, jer životinje nagonski odbacuju svaku hranu dok opet ne osete da je sve u redu. I ljudima takođe koristi ako telu omoguće ćišćenje.

Za vreme posta telo ima priliku da odstrani sve što mu smeta, te bi bilo dobro kad bi s vremena na vreme imali dan voćnih sokova, pa onda post u trajanju dan-dva, pijući samo dobru i čistu vodu. 
Pred post creva treba dobro isprazniti, čemu pomažu bokvica – trpuca, laneno seme, ili neko biljno sredstvo za čišcenje, kao mana / Glyceria/. Kad je jetra u redu, post može početi voćnim sokovima, zavisno od godišnjeg doba: sokom od narandži, grejpfruta…
Telo ce odstraniti nečistoce i organi će bolje raditi. 
Protiv mučnine dobro je izlučivanje kroz kožu. Telo treba snažno prati, brižljivo ga trljati ili četkati i tako pokrenuti ponovo cirkulaciju. Protiv manjih tegoba pomagaće i pravilno disanje. 
Kratke šetnje, posebno po mirisnom šumskom vazduhu i lake vežbe disanja pomoći će da se osećate dobro i zdravo. 
Kad posle toga ogladnite, preporuka je da pojedete suvo grožđe, uz što sporije žvakanje. 
Važno pravilo je da se za vreme posta ne smete ljutiti.

Veselo raspoloženje je prirodan i neophodan lek koji podstiče hormonske žlezde na rad ili ih drži na njihovom nivou delovanja. Zato naglost našeg svakidašnjeg života škodi zdravlju , a narocito događaji koji nas ljute.
Koliko dugo postiti ?

To je lična stvar svakog pojedinca, a ravna se prema potrebama. Kad prođe treći dan posta, šteta ga je prekidati, ukoliko ste već toliko izdržali, jer je ono najgore već prošlo. Telo se priviklo na nove prilike i može sasvim dobro izdržati još  pet dana.

Osmodnevni post u rano proleće samo sa voćnim sokovima, biće temeljno prolećno čišcenje organizma. Ali, post nije za svakoga; bolesni od tuberkuloze, oni koji boluju od Basedowljeve bolesti , zatim bolesnici sa izvesnim srčanim smetnjama takođe se ne smeju lečiti postom.

Kod tegoba s jetrom, post voćem izaziva teškoće, pa voće treba zameniti povrćem.
Opširnije na www.herbateka.eu

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top