POSTIGNUT DOGOVOR: Biće uglja za penzionere

Požarevac

Događaji

POSTIGNUT DOGOVOR: Biće uglja za penzionere

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Predstavnici i članovi Udruženja penzionera grada Požarevca i Gradske organizaije invalida rada danas su ispred gradskog zdanja u požarevačkom parku organizovali protest zbog toga što im nije neisporučen ugalj iako su redovno uplatili dogovorene količine.

Dobrivoje Obradović, predsednik protestnog odbora, bio je na sastanku sa Sašom Pavlovićem, gradonačelnikom Požarevca i Veroljubom Arsićem, narodnim poslanikom u Skupštini Republike Srbije, a rezultat sastanka bio je pozitivan.

,,Pregovori su bili uspešni, a gradonačelnik i narodni poslanik odmah su kontaktirali državne institucije i razgovarali sa  Miroslavom Tomaševićem, v.d. direktorom EPS-a, i Veselinom Bulatovićem, direktorom za prozvodnju uglja u ,,TE-KO Kostolac“, koji su obećali da će ovaj problem u najkraćem roku, možda u toku nedelje, biti rešen. Uglja će biti, kako su rekli, neće biti problema. Tu se radi o malim količinama, koje iznose pola dnevnog iskopa uglja, odnosno 12 i po hiljada tona iznose potraživanja ponzionera u Požarevcu, a dnevni iskop inosi 25 hiljada tona“, rekao je Obradović.

Kako kaže, do problema je došlo zbog toga što EPS još uvek nije raspisao tender, odnosno javni poziv za udruženja penzionera, ali i za sindikate, javne ustanove…

,,EPS je napravio problem, trebalo je da raspiše tender. Ceo proces funkcioniše na način da penzioneri Udruženju penzionera uplate novac na osnovu prošlogodišnje cene,  potom EPS raspiše tender, udruženje konkuriše, potom prebaci novac na njihov račun i počinje isporuka. Sada EPS ništa ne preduzima i ćuti”, objasnio je Obradović i dodao da su se ova požarevačka udruženja već ranije obraćala predsedniku države, vladi i EPS-u, međutim nikakav odgovor nisu dobili, zbog čega su se odlučili na protest. 

Iako se novac za ugalj nalazi u Udruženju penzionera, na sastanku je, kako kaže, bilo reči i o drugačijim načinima plaćanja uglja, kao i o tome da li će ono, kao i svake godine, ići preko udruženja penzionera ili ne. Međutim, po njegovim rečima, ta odluka je još uvek neizvesna i o njoj će udruženja biti obaveštena kroz nekoliko dana.

,,Ako isporuka uglja počne danas, po 400 tona na dnevnom nivou, ona će se završiti za mesec dana. U poređenju sa proizvodnjom, zanemarljiva količina uglja“, dodao je Obradović.

Dobrivoje Obradović

Preko ova dva požarevačka udruženja, na ugalj čeka 1.620 penzionera. Na današnjem protestu je prisustvovalo više od 50 penzionera, a po njihovim rečima, prisutan je strah zbog toga što ugalj još uvek nije stigao, a ,,zima je sve bliža“.

,,Penzioneri nemaju ni grudvu uglja, zima dolazi, nemaju sa čime da se greju, dok se na tržištu prodaje ugalj i preprodaje uveliko. Ja sam upisala 5 tona uglja i otplatila 25.000 dinara. Ovo je nečuveno, jer penzioneri ne uzimaju ugalj da bi prodavali, već da bi se grejali. Grad Požarevac bi trebalo da ima kompletno daljinsko grejanje, a sve u ovom gradu stoji u mestu”, istakla je Živka Spasić, penzionerka iz Požarevca.

Živka Spasić

,,Ja sam naručila 4 tone uglja i isplatila sam u julu. Nama je cilj da dobijemo ugalj, ako razum može da pobedi, svi bi trebalo da ga dobijemo“, rekla je Zorica Stević, penzionerka iz Požarevca.

Zorica Stević

Još jedna uznemirena penzionerka za E-Braničevo govorila je o situaciji u kojoj se našla i postavila pitanje gde je njen novac i zašto uglja još uvek nema.

,,Imam unuke, decu, nas je šestoro, trebalo bi svi da se grejemo. Ja sam isplatila zadnju ratu u septembru za 10 tona. Sad čekam ugalj i ne pristajem da mi vrate novac. Kako da živimo, kako deca da žive?“, postavila je pitanje Sunčica Stojković, penzionerka iz Požarevca.

Sunčica Stojković

Na protestu su bili prisutni i transparenti sa natpisima ,,Lopovi kradete od sirotinje“ i ,,Lopovi, lažovi”.

Transparenti na protestu

To Top