Potpisan sporazum o formiranju učeničkih zadruga

Požarevac

Događaji

Potpisan sporazum o formiranju učeničkih zadruga

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevac je prvi grad u Srbiji koji je potpisao sporazum o saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u cilju formiranja učeničkih zadruga.

Tim povodom Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, boravio je danas sa saradnicima u Požarevcu. Sporazum o saradnji potpisali su ministar Šarčević i Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca. Na teritoriji grada Požarevca 15 škola oformiće učeničke zadruge.

„Ovaj sporazum se zaključuje sa ciljem da se unapredi kvalitet obrazovanja i vaspitanja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja na teritoriji grada. Kroz razvijanje učeničkog zadrugarstva podstaćiće se pozitivan odnos prema radu i profesionalnoj orjentaciji učeničke zadruge,  potom će povezati nastavu sa svetom rada i razviti svest i odgovornost za preuzete obaveze. Kada zadruge postanu pravna lica, one će moći da konkurišu za projekte kod lokalne samouprave iz oblasti za koje su registrovane i biće tretirane kao nevladine organizacije“, rekao je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

 

Bane Spasović

Po gradonačelnikovim rečima, grad će uključiti sve učeničke zadruge u manifestacije i festivale čiji je organizator. Učenici će svojim zalaganjem i radom moći da obezbede besplatne udžbenike, pribor, ekskurzije i pomoć socijalno ugroženim učenicima.

Ministar Šarčević je naglasio da se više ne radi samo na prenošenju znanja koje kratko traje i koje ne može da se primeni, već da je neophodno da se nastavnici i direktori obuče da na drugi način prenose znanje, posebno ono koje se odnosi na sticanje preduzetničkih veština, koje je deci neophodno za život. Šarčević je govorio i o prednostima jednosmenske nastave u osnovnim školama i prednostima đačkih zadruga.

„U đačkoj zadruzi učenici uče o preduzetništvu, drugarstvu, o obavezama koje treba da ima mlad čovek, da nešto radi i stvara. Rad  nije  nikakva tegoba ili mučenje, već zadovoljstvo. Kroz rad mogu da pomognu drugima i da budu nagrađeni i viđeni. Učeničko zadrugarstvo ima dugu tradiciju. Može se zvati učenička kompanija, ali je zadruga naš izraz“, kazao je Šarčević.

 

Mladen Šarčević

Predstavnici drugih gradova i opština mogli su da vide na pozitivnom primeru kako učeničko zadrugarstvo funkcioniše u praksi.

Ministar Šarčević je danas posetio OŠ „Sveti Vladika Nikolaj“ i to  čas geografije. U ovoj školi predstavljene su đačke uniforme i aplikacija „Digitalne učeničke zadruge“, a potom je ministar obišao prostor na kome će se graditi fiskulturna sala.

U Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Sonja Marinković“ ministar je posetio  učionicu sa pametnom tablom u kojoj se odvijao čas matematike, potom je obišao radionicu za preradu voća i povrća,   pekaru  i na kraju salu u kojoj je izloženo 15 štandova učeničkih zadruga, gde je imao priliku i da degustira ponuđene proizvode.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top