Požarevac će do 2025. dobiti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Požarevac

Događaji

Požarevac će do 2025. dobiti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je u Požarevcu potpisan ugovor u okviru projekta „Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji VI”, koji je deo finansijske saradnje Republike Srbije sa SR Nemačkom.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Aleksandar Dimitrijević i Rudiger Hartman, direktor predstavništva KfW u Srbiji.

Ukupna vrednost ovog ugovora iznosi 18,2 miliona evra i odnosi se na izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnju jedinica za solarno sušenje kanalizacionog mulja.

„Kao što ljudi u Požarevcu znaju, prethodno postrojenje je izgrađeno 60-ih godina i više nije u funkciji, zbog čega se otpadne vode danas izlivaju direktno u Veliku Moravu. Mi sa tom praksom moramo da prestanemo u narednim godinama, moramo da očistimo naše reke. Očekujem da projekti budu završeni do kraja godine, da sa radovima počnemo početkom sledeće godine  i da celo postrojenje bude završeno do 2025. godine“, istakao je Momirović.

 

Tomislav Momirović

Pavlović je podsetio da je u prvoj fazi programa završen idejni projekat i institucioni zahtevi i istakao da je današnjim potpisivanjem ugovora zvanično počela druga faza koja podrazumeva izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

„Ovo postrojenje imaće za cilj obezbeđenje ekološki i higijenski bezbednih tretmana otpadnih voda u skladu sa standardima Evropske unije i Srbije, kao i zaštitu površinskih i podzemnih voda. Jednom rečju, da nam voda koju pijemo, ali takođe i ona koju vraćamo nazad u reke, bude još čistija“, objasnio je gradonačelnik i dodao da će ovim projektom biti obuhvaćena i seoska naselja Lučica, Prugovo, Poljana, Dragovac i Živica.

 

Saša Pavlović

Hartman je nakon potpisivanja ugovora istakao da Nemačka razvojna banka ima dobru saradnju sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture posebno na projektima vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda. Do sada je, kaže, uloženo oko 300 miliona evra za pomoć više od 20 opština u Srbiji, odnosno za 1,6 miliona stanovnika u Srbiji koji su osetili ili će tek osetiti korist od projekata koji se sprovode.

To Top