Požarevac čeka novog viteza (FOTO)

Požarevac

Sport

Požarevac čeka novog viteza (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema dosadašnjim prognozama najbolje se kotira aktuelni vitez Marko Milenković.

Plašt i sablja, znamenje Ljubičevskog viteza, ovih dana krasi prostorije Turističke organizacije grada Požarevca. Kako je aktuelni vitez Marko Milenković prošle godine pobedio treći put u nizu, sablju je dobio u trajno vlasništvo, te je organizator igara morao da iskuje novu.

Do polufinala Ljubičevskog višeboja ostalo je desetak dana, a dvanaest polufinalista vredno trenira svako popodne na požarevačkom Hipodromu, pod budnim okom trenera Radeta Milovanovića, petostrukog viteza.

Zagrevanje  između disciplina

Ko se kvalifikovao za polufinale Ljubičevskog višeboja pročitajte OVDE.

„Forma svih višebojaca je u uzlaznoj putanji. Posebno mi je drago što mladi dobro rade. U prvom nastupu kvalifikovao se Milan Ivić, unuk Zorana Ivića, četvorostrukog viteza, dok će Dušan Rajčić, unuk Radeta Miljkovića, potražiti šansu naredne godine. Nedostajalo mu je malo sportske sreće. Oni su ipak početnici, neophodno je da treniraju  3 do 5 godina da bi postigli neki značajniji rezultat. Osnova je jahanje i kada se savlada ova veština, ostalo lakše ide. Discipline su veoma opasne, jer takmičar može da padne sa konja i da se povredi“, rekao je Milovanović, koji će u petak 30. avgusta povesti defile učesnika Ljubičevskih konjičkih igara centralnim ulicama Požarevca.

Rade Milovanović, trener višebojaca

 Tropske temperature otežavaju trening višebojcima ali oni ne odustaju. Treninzi obično počinju u 18 ili 18:30 sati.

Trening višebojaca

„Svi su spremni, ali mislim da je ove godine najspremniji Marko Milenković i teško će neko da mu stane na crtu, jer je ozbiljan takmičar i ne greši. Ne vidim ko bi to mogao da bude od starijih višebojaca. Davorin Živković je iskusan, ali Marko je dosta mlađi i veštiji. Ima konja, koji nosi 80 odsto pobede i besprekorno ga sluša. To je savršeni spoj konja i jahača“, procenjuje iskusni trener.

Još jednom je apostrofirao važnost mladih takmičara, a posebno mu je zadovoljstvo što su to unuci nekadašnjih višebojaca, od kojih su i nasledili ljubav prema ovim plemenitim životinjama.

„Ovde nema velikih para, samo jedan nosi nagradu, zato ovim sportom može da se bavi samo onaj koji to voli. Ovi momci dolaze dva sata pre treninga da nahrane i napoje konje. Posle treninga ostaju da okupaju konje, pa ih onda ponovo nahrane. Druženje višebojca i konja, kao i višebojaca među sobom, posebna je draž ovog sporta. Oni su konkurenti dok se takmiče, a u privatnom životu su veoma dobri prijetelji, pa i kumovi.

Ovaj sport ima budućnost. Nadam se da će nam ponovo proraditi škola jahanja, jer smo imali veoma nezgodnu situaciju,  razboleo se trener Ivan Stanković, inače i izvanredan višebojac. Nadam se da će se uspešno oporaviti i nastaviti sa školom jahanja“, izrazio očekivanje Milovanović.

Zbog atraktivnosti disciplina i veće neizvesnosti, prošle godine promenjena su pravila koja su ubrzala takmičenje, koplje se sada boduje od 0 do 3 poena.

Najstariji polufinalista Vojin Mirković već je načeo šestu deceniju, ali još uvek ne odustaje od takmičenja. On najavljuje ove godine oproštaj od višeboja ali sa viteškom titulom, koja bi mu bila druga u dugoj karijeri. Prvu je osvojo pre četvrt veka.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top