Požarevac i Veliko Gradište na zajedničkom projektu

Braničevo

Društvo

Požarevac i Veliko Gradište na zajedničkom projektu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U toku je realizacija projekta „Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio – ekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu“.

Realizacija ovog projekta omogućena je sredstvima EU PRO programa. Partneri su grad Požarevac i opština Veliko Gradište. Ukupna vrednost  projekta je 71.750 hiljada evra.

„Ideja projekta je da kroz razvijanje geografskih informacionih sistema i pružanje srodnih usluga u ove dve lokalne samouprave, doprinesemo povećanju efikasnosti u pružanju usluga. Planirano je razvijanje tri modula u GIS - turizam, kao zajednički modul, modul poljoprivrede za grad Požarevac i modul industrijskih zona za opštinu Veliko Gradište“, rekla je Danijela Tufegdžić, menadžer projekta.

Danijela Tufegdžić, menadžer projekta

Po rečima Jovane Jurišić, GIS savetnika, trenutno oba partnera na projektu imaju osnovni funkcionalni geografsko – informacioni sistem, a ovim projektom uradiće se njegova nadogradnja. Postojeća baza podataka će se ažurirati novim informacijama i podacima potrebnim za izradu novih slojeva.

„Zajednički modul za grad Požarevac i opštinu Veliko Gradište je turizam. Ovim modulom biće predstavljeni postojeći turistički potencijali, odnosno, prirodno i kulturno – istorijsko nasleđe, postojeća ponuda turističkih aktivnosti i različiti elementi turističkih proizvoda. Sastavljanjem ovih sveobuhvatnih podataka, obe jedinice lokalne samouprave biće u mogućnosti da bolje prezentuju različite relevantne informacije svojim posetiocima stimulišući povećanje broja posetilaca, da planiraju i razvijaju različite inicijative u sektoru turizma i pruže potencijalnim investitorima bolji kvalitet i pristupačne informacije neophodne za njihove poslovne poduhvate.

Drugi modul za grad Požarevac je modul vezan za poljoprivredu. Ovi podaci će pružiti sveobuhvatne informacije za odgovarajuće planiranje i bolje upravljanje poljoprivrednim zemljištem i objektima od strane JLS, kao i osmišljavanje različitih mera i podsticaja vezanih za poljoprivredu i ruralnini razvoj.

Treći modul za Veliko Gradište su zone investiranja. Ovaj modul treba da sadrži mapiranje zona, odnosno, lokacija koje su pogodne za investiranje sa dodatnim infrastrukturnim pogodnostima koje te zone poseduje. Razvoj ovih modula će omogućiti lokalnim samoupravama da bolje planiraju različite razvojne aktivnosti i pruže poboljšane usluge građanima, a posebno potencijalnim novim preduzećima i investitorima“, istakla je Jurišić.

Jovana Jurišić, GIS savetnik

Realizacija projekta započela je 31. maja i trajaće 18 meseci.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top