Požarevac obeležio gradsku slavu

Požarevac

Događaji

Požarevac obeležio gradsku slavu

Foto: EB

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradska slava Sveta Trojica tradicionalno je obeležana svečanom litijom, rezanjem slavskog kolača i služenjem liturgije u Sabornoj crkvi.

Litija je krenula od Saborne crkve na čelu sa sveštenstvom, crkvenim barjacima i ikonama. Iako je ujutru neposredno pre početka litije padala kiša, vernici su se ipak okupili na litiji. 

Povorka se kretala ka zapisu u Jugovićevoj ulici, gde je episkop požarevačko-braničevski dr Ignatije prerezao slavski kolač i osveštao zapis.


Dalje se litija uputila ka Trgu oslobođenja, gde je još jednom zastala, a potom se preko Drinske ulice i ulice Stari korzo vratila nazad u Sabornu crkvu.

U porti Saborne crkve vladika Ignatije obavio je svečani čin rezanja slavskog kolača. 

Ovogodišnji kolačar Gordan Bojković, direktor Narodnog muzija Požarevac, predao je kolačarsku dužnost Saši Pavloviću, zameniku gradonačelnika Požarevca. 

Potom je u Sabornoj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila služena liturgija.

Sveta Trojica je zvanični praznik varoši požarevačke između dva svetska rata i tradicionalno se proslavljao svečanom litijom kroz čaršiju. Ovakav oblik proslave praktikovan je sve do Drugog Svetskog rata kada je prekinut. Lokalna samouprava obnovila je ovaj običaj 2001. godine i od tada se na ovaj dan svake godine okupljanju vernici na litiji i liturgiji.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top