Požarevac se bori sa smećem, počeli radovi na „Jeremijinom polju“

Požarevac

Događaji

Požarevac se bori sa smećem, počeli radovi na „Jeremijinom polju“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Počeli radovi na reciklažnom centru i transfer stanici na potezu požarevačke sanitarne deponije „Jeremijino polje“.

Vrednost radova je oko 200 miliona dinara. Po rečima projektanata ovakav tip stanice je jedan od najvećih u Srbiji i dosta jedinstven.


Počeli radovi na reciklažnom centru i transfer stanici

 „U skladu sa odlukom Vlade Srbije, Braničevski okrug treba da odlaže otpad na deponiju u Lapovu. Kako bi se to izvelo potrebno je da se uradi ova transfer stanica, koju će koristiti grad Požarevac i opštine Veliko Gradište i Golubac. Ovo je početak rešavanja velikog ekološkog problema grada i celog Braničevskog okruga“, rekao je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

 Postojeća sanitarna deponija poslednjih dvadesetak godina zadaje dosta problema, a po njegovim rečima, u poslednje vreme dobija samo privremene dozvole i desetak godina nema odvoženja otpada iz požarevačkih seoskih naselja.

„Više od milion kubika otpada nalazi se na divljim deponijama, kojiih je 26 na teritoriji grada. Ovo je bila jedna ekološka bomba i veliki korak za naš grad u rešavanju tog problema. U Požarevcu pored reciklažnog centra i transfer stanice, neophodno je da uradimo i centar za prikupljanje otpada za reciklažu“, dodao je gradonačelnik

Krajem prošle godine počelo se sa čišćenjem divljih deponija i paralelno sa ovim radovima, kako ističe Spasović, ućiće se i u proces sanacije i rekultivacije deponije u „Jeremijinom polju“. Reciklažni centar počeće sa probnim radom naredne godine i do tada će biti izvršene sve pripreme.

„Reciklažni centar i transfer stanica sastoje se iz četiri celine. Prva je prijem otpada, potom se vrši njegov tretman, selekcija i baliranje. Sledi skladištenje posebnih tokova otpada i sekundarnih sirovina i na kraju je transfer stanica gde će se vršiti pretovar iz manjih u veće kamione i odvozi na deponiju“, rekao je  Damjan Obućina, projektant sa Tehničko - građevinskog instituta Novi Sad.

Kapacitet centra je 115 tona dnevno, linija za separaciju može da obradi četiri tone na sat, odnosno 32 sata dnevno, ostalo ide na transfer stanicu i vozi se dalje. U reciklažnom centru i transfer stanici biće zaposleno desetak ljudi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top