POŽAREVAC: Tri od pet javnih preduzeća ima gubitke u prvom kvartalu

Požarevac

Društvo

POŽAREVAC: Tri od pet javnih preduzeća ima gubitke u prvom kvartalu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U Informaciji o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač grad Požarevac ,za prvi kvartal 2021. godine, odnosno od 1. januara do 31. marta, navodi se da su tri preduzeća poslovala sa gubitkom.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac u prva tri meseca tekuće godine poslovalo je sa gubitkom od 25,35 miliona dinara. Kako se navodi u izveštaju ovog preduzeća, razlog poslovanja sa gubitkom je zato što su „nenaplaćena potraživanja na visokom nivou“.

U prvom kvartalu tekuće godine poslovalo je sa gubitkom i JKP „Komunalne službe“ Požarevac. Naime, prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu realizovani su 96 odsto, odnosno u iznosu od  77,2 miliona dinara. Međutim, poslovni gubitak ovog preduzeća bio je 15,7 miliona dinara, dok je neto gubitak iznosio 14,53 miliona dinara.

U istom vremenskom periodu i JKP „Parking servis“ Požarevac poslovalo je sa gubitkom.Poslovni prihodi u prvom kvartalu bili su niži od planiranih i iznose 20,3 miliona dinara, zbog čega je ovo preduzeće zaključno sa 31. martom iskazalo gubitak od 804 hiljade dinara, odnosno neto gubitak od 760 hiljada dinara, navedeno je u izveštaju.

Ostala javna preduzeća su u plusu, a najuspešnijim poslovanjem može da se pohvali JP „Toplifikacija“ Požarevac koje je ostvarilo poslovni dobitak u iznosu od 36,6 miliona dinara, koji je dva puta viši od planiranog. Preduzeće je prvi kvartal završilo sa ostvarenim neto dobitkom u iznosu od 29.768.000 dinara.

JP „Ljubičevo“ takođe je poslovalo sa dobitkom. Kako piše u izveštaju,  zaključno sa 31. martom ovo preduzeće ostvarilo je neto dobitak u iznosu od 2.266.000 dinara.

O poslovanju javnih preduzeća čiji je osnivač grad Požarevac, raspravljaće odbornici na sednici Skupštine grada koja je zakazana za sredu, 15. jun.

To Top