Požarevac u kampanji „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“

Požarevac

Događaji

Požarevac u kampanji „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“

Foto: pozarevac.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Cilj kampanje je jačanje svesti građana o prednostima razvoja bezgotovinskog društva i predstavlja jednu od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa NALED-om i uz podršku kompanija Master card i Visa, pokrenula je nacionalnu kampanju i takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“.


Sa konferencije za medije u Narodnoj skupštini Srbije​

U takmičenju će moći da učestvuju svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima, a oni gradovi i opštine koji motivišu svoje građane da se opredele za upotrebu ovog načina bezgotovinskog plaćanja u periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine i zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika zaslužiće vredne nagrade.

Do danas je postavljeno 250 POS terminala, u 60 gradova i opština u Srbiji, na šalterima različitih institucija javne uprave, preko kojih je obavljeno više od 51 hiljada transakcija.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca i član Izvršnog odbora NALED-a na konferenciji za medije, koja je održana u Narodnoj skupštini Republike Srbije pozvao kolege gradonačelnike i predsednike opština da se uključe i podrže aktivnosti države na suzbijanju sive ekonomije. Uz priliku da učestvuju u takmičenju i osvoje vredne nagrade, zauzvrat će dobiti i besplatnu instalaciju i obuku za korišćenje POS terminala i do dvostruko niže troškove provizije za plaćanje javnih usluga karticama.

„NALED kao jedan od pionira pokretanja sistemske borbe protiv poslovanja u sivoj zoni, zajedno s Vladom Srbije i privredom okupljenom u Savezu za fer konkurenciju, smatra da je podsticanje bezgotovinskih plaćanja jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i važan instrument za smanjenje korupcije i kriminala. Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transaparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi.

Smatramo da bi najveću ulogu u promociji smanjenja upotrebe gotovine trebalo da ima država tako što će omogućiti elektronsko plaćanje taksi za usluge koje pruža građanima i privredi. Kampanja koju pokrećemo jeste veliki korak u tom pravcu i grad Požarevac takođe je prepoznao značaj ove teme i prošle nedelje uveli smo POS terminale. Na kraju bih želeo da se zahvalim Kancelariji za IT i eUpravu što je prepoznala značaj omogućavanja plaćanja karticama na šalterima lokalnih samouprava. Nadamo se da ćemo POS terminale uskoro videti i na drugim šalterima koje građani često posećuju, pre svega za dobijanje ličnih dokumenata, kao i da će država dalje raditi na smanjivanju dozvoljenog limita za plaćanje u gotovini“, kazao je Spasović.

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra, a prvih 10 gradova i opština dobiće plaketu „Šampioni bezgotovinskog plaćanja koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.

Sve lokalne samouprave zainteresovane za učešće u takmičenju mogu do 17. juna da zaključe Sporazum sa Kancelarijom za IT i eUpravu o postavljanju terminala.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top