Požarevačka bolnica dobila dva nova saniteta (FOTO)

Požarevac

Zdravlje

Požarevačka bolnica dobila dva nova saniteta (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U poslednjih mesec dana Opšta bolnica u Požarevcu dobila je dva nova sanitetska vozila koja će omogućiti bolji transport pacijenata.

Jedno vozilo nabavljeno je sredstvima iz budžeta grada Požarevca, a drugo je donacija predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Ministarstva zdravlja na čelu sa ministrom Zlatiborom Lončarom, istakao je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

“U doba pandemije kovida 19 javila se potreba za nabavkom novih vozila, a gradski Štab za vanredne situacije je izašao u susret i opredeljena su sredstva za donaciju. Vrednost donacije iz grada je oko četiri i po miliona dinara. Opredeljeno je i tri miliona dinara za nabavku opreme koja je bila potrebna za funkcionisanje bolnice u Požarevcu. Za bolnicu i Dom zdravlja smo izdvojili ukupna sredstava u iznosu od 23 miliona dinara za nabavku opreme i dodatno angažovanje medicinskog osoblja“, rekao je Pavlović i podsetio na projekat rekonstrukcije starog dela bolnice koji iznosi 55 miliona dinara i učešće grada u finansiranju adaptacije novog dela bolnice u iznosu od 700 hiljada evra.

Tokom decembra postojao je problem oko prevoza pacijenata, jer se dešavalo da u nekim momentima nijedan sanitet nije u bolnici. Od četiri starija saniteta tri su stara deset i više godina, imaju veliku pređenu kilometražu i često su se dešavali kvarovi. Obnova voznog parka će omogućiti bolji i sigurniji transport pacijenata.

Unutrašnjost saniteta

Direktor Opšte bolnice u Požarevcu, dr Danko Nikolić,  zahvalio se na dobijenim donacijama.

“Prvo vozilo koje je stiglo 28. decembra iz donacije dobili smo na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a tu ideju je podržao i minisitar Zlatibor Lonačar. Od grada Požarevca smo dobili vozilo vrednosti četiri i po miliona dinara, a istu vrednost ima i prvo vozilo. Dobili smo i dodatnu opremu koja nam je neophodna u ovim kovid uslovima, a to su stanica za azot i gasove i sredstva za deset protokomera za kiseonična mesta. Dobili smo i novac za nabavku dva aparata za iskašljavanje, a jedan vredi 500 hiljada dinara. Ti aparati omogućavaju pacijentu da iskašlje sluznu tečnost koja otežava disanje”, kazao je Nikolić.

 

dr Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac

On je izrazio nadu da će radovi na rekonstrukciji stare bolnice početi ove godine i istakao da se radovi uspešno odvijaju u pojedinim delovima nove bolnice.

“Očekujemo preseljenje u novu bolnicu ove godine i korišćenje njenih resursa. Nova bolnica će biti jedna od novijih i modernijih u Srbiji“, naglasio je Nikolić.

To Top