Požarevačka bolnica predstavila novu opremu za dijagnostiku (FOTO)

Požarevac

Događaji

Požarevačka bolnica predstavila novu opremu za dijagnostiku (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Menandžmet Opšte bolnice Požarevac predstavio je nove aparate, čija je nabavka finansirana iz donacija, a uručene su i zahvalnice donatorima koji su pokazali humanost i visoki stepen društvene odgovornosti.

Požarevačka bolnica tokom 2019. zahvaljujući donatorima osavremenila je svoju dijagnostičku opremu, a sve u cilju pružanja što boljih zdravstvenih usluga, preventive i ranog otkrivanja bolesti za pacijente u Braničevskom okrugu.

Donatorima su uručene zahvalnice

Medijima su predstavljeni bronhoskop i ultrazvuk sa sondom i pripadajućom opremom za dijagnostiku u lečenju katarakte.

   Dr Dragiša Jeremić predstavlja rad bronhoskopa

Bronhoskop je veoma važan aparat za dijagnostiku bolesti pluća, prevashodno malignih bolesti, ali je veoma važna i njegova terapijska uloga, naglasio je dr Dragiša Jevremović, načelnik Internog odeljenja u Opštoj bolnici Požarevac.

Kako je karcinom pluća u  ekspanziji i veoma je agresivna bolest, uz pomoć bronhoskopa ubrzava se proces dijagnostike, a pacijentima stvara mogućnost da blagovremeno započnu lečenje.

Važno je reći da su u Opštoj bolnici Požarevac bronhološki pregledi rađeni još pre devet godina. Kako je objasnio dr Danko Nikolić, direktor bolnice, nakon što se aparat pokvario, novi nije nabavljen,a pacijenti su u međuvremenu upućivani u druge zdravstvene ustanove, čime su, zbog višestrukih odlazaka u Beograd izlagani dodatnim naporima,a matična filijala RFZO dodatnim troškovima. Ujedno, put do dijagnoze ovih najtežih oboljenja bio je značajno produžen, a sam proces lečenja odlagan.

Dr Danko Nikolić, v.d. direktora Opšte bolnice Požarevac sa saradnicima

Protekle godine oko 350 pacijenata  u Braničevskom okrugu imalo je potrebu za bronhološkom dijagnostikom, ne računajući bolnicu u Petrovcu na Mlavi.

Sada smo u mogućnosti, zahvaljujući donatorima i prijateljima bolnice, da se dijagnostika uradi na vreme, da se odmah započne lečenje, čime se teško obolelim pacijentima daje šansa za potpuno izlečenje ili produženje života. Proces kompletne dijagnostike i lečenja sprovodimo na jednom mestu, u našoj ustanovi” , rekao je Danko Nikolić zahvalivši se donatorima na pomoći.

Novi bronhoskop vredan je oko dva miliona dinara. Donatorsku akciju je zajedno sa bolnicom inicirao Rotari klub “Viminacijum”.

Donatori prepoznali značaj neophodne opreme za bolnicu

Ultrazvučni aparat „A scan“ za dijagnostiku katarakte, po rečima dr Zorana Stojanovića, načelnika Očnog odeljenja požarevačke bolnice, neophodan je za određivanje vrste sočiva koje se ugrađuje prilikom operacije.Vrednost ovog aparata je oko 500 hiljada dinara.

Dr Zoran Stojanović govori o funkcionisanju ultrazvuka za dijagnostiku očnih bolesti

Tokom prošle godine u Opštoj bolnici Požarevac obavljeno je oko 380 operacija katarakte, sa ugradnjom tvrdog sočiva oko 250 i sa ugradnjom mekog sočiva oko 130 zahvata.

Trenutno na listi čekanja za operaciju katarakte čeka oko 30 pacijenata.

Dijagnostika se obavlja na Očnom odeljenju od pre šest meseci.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top