Požarevačka učenica na praksi u naučnom centru u Švajcarskoj

Požarevac

Društvo

Požarevačka učenica na praksi u naučnom centru u Švajcarskoj

Foto: Požarevačka gimnazija/FB

How Good Of A Friend Are You Really?

Maturantkinja Požarevačke gimnazije je među 24 izabrana srednjoškolca iz Srbije koji učestvuju u programu stručne prakse Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN.

Еvropska organizacija za nuklearna istraživanja CERN ove godine je prvi put organizovala program stručne prakse za srednjoškolce „High – School Students Internship Programme 2022“. Za stručnu praksu raspisan je javni poziv koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prosledilo svim srednjim školama u Srbiji.

Prema rečima Marije Žukovski, učenice četvrte godine prirodno – matematičkog smera u Požarevačkoj gimnaziji, za nju je mogućnost odlaska u CERN bila izazov. Prijavila se na konkurs  sa ciljem da svoju ljubav prema matematici i programiranju dodatno razvije.

Prijavljivanje je bilo onlajn, a učenici su osim određenih odgovora bili u obavezi da pošalju i kratak film i pismo preporuke nastavnika.

Izabrani učenici, među kojima je i Požarevljanka Marija, od 25. aprila do 7. maja boraviće u naučnom centru u Švajcarskoj, koji se nalazi u okolini Ženeve. U tom periodu imaće priliku da se upoznaju sa radom ove organizacije, da uče kroz namenske radionice prateći, posmatrajući i radeći sa srpskim naučnicima i inženjerima.

Zanimljivo je istaći da je CERN osnovan 1954. godine, da je jedna od zemalja potpisnica bila Jugoslavija, a da je u ime Jugoslavije dokument o osnivanju potpisao Pavle Savić, jedan od naših najvećih naučnika, koji je nekadašnji učenik Požarevačke gimnazije.

To Top