Požarevačka Vodoprivreda sanira posledice poplava i u Beogradu (FOTO)

Braničevo

Društvo

Požarevačka Vodoprivreda sanira posledice poplava i u Beogradu (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U beogradskim naseljima Borča, Krnjača i Kotež još uvek ima vode nakon obilnih padavina u nedelju 23. juna. Na terenu su i ekipe požarevačke Vodoprivrede koja je kao specijalizovano preduzeće pritekla u pomoć.

Zaposleni Vodoprivrede Požarevac učestvuju u saniranju posledica poplava i u evakuaciji vode sa dve mobilne pumpe „Srbijavoda“ velikog kapaciteta i sa posadom od 12 ljudi u tri smene koji rade na tim pumpama.

Zaposleni u Vodoprivredi pomažu u izbacivanju vode iz beogradskih naselja

„Mobilnim pumpama se pomaže rad postojećih crpnih stanica i da se što pre evakuiše velika količina vode koja je poplavila područje na levoj obali Dunava“, objašnjava Dragan Savić, tehnički direktor.

U ovom delu Beograda u kratkom periodu pala je jako velika kličina vode koju postojeći sistem za odreniranje nije uspeo da evakuiše. Poplavljene su velike površine, naseljena mesta, izlili su se kanali, pričinjena je velika šteta.

Voda se evakuiše mobilnim pumpama „Srbijavoda“

Ekipe su tamo već četiri dana i biće dok se problem vode na ulicama i u dvorištima ne reši. 

„Angažovanjem tih mobilnih pumpi pokušavamo što pre da evakuišemo vodu da bi se pristupilo saniranju poplavljenih područja i da bi se poboljšala sama situacija“, istakao je Savić.

Oni su deo sistema odbrane od poplava i time što raspolažu mobilnim kapacitetima „Srbijavoda“, postupaju po operativnom planu.

Ova naselja na levoj obali Dunava gotovo da nemaju kišnu kanalizaciju predviđenu za grad. A tamo gde ima kanala, u velikom broju slučajeva su zatrpani.

Mobilnim pumpama se pomaže rad crpnih stanica

„Oni su pod usporom đerdapske akumulacije koja ima uticaj na nivo Dunava i Save, zbog čeka imaju otežanu situaciju. Iako imaju te crpne stanice, one su dimenzionisane za određeni kapacitet za redovno vršenje evakuacije vode. Ovo su neke vanredne situacije koje čak ne mogu ni da se predvide u kom obimu će se desiti“, istakao je Dragan Savić.

Poplave uzrokovane obilnim padavinama poslednjih nedelja zahvatile su veći deo Srbije. Braničevski okrug je za sada miran.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top