pozarevacki-festival-i-u-znaku-mire-stupice-i-petra-kralja

Požarevac

Zabava

Požarevački festival i u znaku Mire Stupice i Petra Kralja

Foto: Wikipedia i arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Pored izvanredih predstava i prateći program 22. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ takođe je primamljiv.

Pored izvanredih predstava i prateći program 22. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ takođe je primamljiv.

 

 

Najpre će se pred publikom naći dva izuzetna izdanja, teatrološke knjige Ivana Medenice iz edicije ARS scene „Tragedija inicijative ili nepostojani princ“. Knjige su objavili IP Clio i Fakultet dramskih umetnosti.

 

Autor izdvaja jedan generički obrazac koji se periodično javlja u istoriji tragedije i koji određuje kao “tragediju inicijacije”. Reč je o egzistencijalnoj „zaglavljenosti” mladog muškog junaka u tranziciji između mladosti i zrelosti, što dovodi do, po njega, fatalnog raspleta.

 

Tokom festivala biće predstavljena i knjiga Dragana Klaića „Početi iznova – Promjena teatarskog sistema” u izdanju Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakulteta dramskih umjetnosti, Univerziteta Crne Gore i izdavačke kuće Clio.

 

U ovoj studiji, Klaić, kao pozorišni profesionalac i univerzitetski profesor, posmatra uzlet komercijalnog pozorišta i njegov rastući profesionalizam sa sve većom zabrinutošću zbog posledica po nekomercijalnu scenu.

 

Mira Stupica je proglašena za najbolju glumicu 20 veka. Njen dar, Milan Šarac pretočio je u dokumentari film „Vreme Mire Stupice“, koji će biti prikazan tokom manifestacije.

 

Reč je o ostvarenju iz 2005. u kome, između ostalog, o našoj velikoj glumici govore njeni savremenici, prijatelji, kolege poput Svetlane Bojković, Dobrice Ćosića, Arsena Dedića, Milene  Dravić, Petra Kralja, Đorđa Marjanovića, Gabi Novak, Radeta Šerbedžije, Bore Todorovića…

 

Muzej pozorišne umetnosti Srbijeprirediće izložbu fotografija „Petar Kralj – uloge u pozorištu i na radiju“.

 

Autor postavke i kataloga mr Aleksandra Milošević, viši kustos muzeja, realizovala je izložbu u saradnji sa pozorištima, fotografima i porodicom Kralj, koja je ustupila deo glumčevih nagrada i ovom prilikom podsetiće na njegove maestralne uloge.

 

Takođe, biće predstavljeno i najnovije izdanje časopisa „Scena“ Sterijinog pozorja.

 

 Požarevački festival i u znaku Mire Stupice i Petra Kralja

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top