pozarevacki-osnovci-stekli-medjunarodne-diplome-foto

Požarevac

Zabava

Požarevački osnovci stekli međunarodne diplome (FOTO)

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Petoro ušenika OŠ „Dositej Obradović u Požarevcu uspešno je položilo međunarodni ispit iz francuskog jezika DELF za nivo A1

Petoro ušenika OŠ „Dositej Obradović u Požarevcu uspešno je položilo međunarodni ispit iz francuskog jezika DELF za nivo A1 i tako steklo međunarodno priznatu diplomu.

 

Diplome su dobili Petar Popović, Anđelija Živojinović, Andreja Spasović, Jelena Jovanović i Nenad Milovanović. Ova diploma važi svuda u svetu gde je potrebno znanje francuskog jezika.


OŠ „Dositej Obradović“ je od 2010. godine u projektu DELF koje sprovode Ministarstvo prosvete i Francuska ambasada u Beogradu. Suština je da se učenici u svojim matičnim školama pripremaju sa polaganje ispita iz francuskog jezika, nakon čega se dobija međunarodno priznata diploma za francuski jezik. Ispiti su prilagođeni za nivo znanja od A1 do C1. Sa srednjim nivoom znanja B1 i B2 moguće je upisati fakultete u Francuskoj.

 


Diploma ispitivača

 

DELF (Diplôme d'études en langue française) je zvanična diploma Ministarstva prosvete Francuske. 

 

Pored ove škole od samog početka u projekat je uključena i požarevačka Gimnazija,a odskora i OŠ „Desanka Maksimović“. 

 

Polaganje ovog ispita je finasijski isplativije od bilo kog drugog, a polaže se u našoj Gimnaziji. Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dela. Za dobijanje diplome neophodno je da se sakupi najmanje 51 bod. 

 


Vojka Milovanović


„Kada smo ulazili u projekat nosili smo se mišlju da po završetku školovanja ni jedna obrazovna ustanova ne izdaje sertifikat o stečenom znanju stranog jezika, a sve više poslodavaca pri zaposlenju traže taj dokumet. Onda se upisuju razni kursevi gde se dobija sertifikat čija je validnost ograničena, a još uz to dosta košta.Deca su motivisana za ovakve ispite jer imaju potvrdu o svom znanju jezika, koja će im negde koristiti. Imali smo slučaj dečaka koji se odselio u Francusku i diploma za nivo A2 mu je omogućila da se uključi u obrazovni sistem te zemlje, bez polaganja ispita“, navela je Vojka Milovanović, profesor francuskog jezika i sertifikovani ispitivač.


Treba napomenuti da su pripreme za ispit za učenike škole besplatne. Cena ispita za nivo A1 je 2.500 dinara, koje se uplaćuju Francuskom institutu.

 

Pre dve godine ostvaren je najbolji rezultat ispita za nivo A u Srbiji. Učenica škole Tamara Žukovski je sakupila svih 100 poena. U projektu su još i profesorke francuskog jezika iz Gimnazije, Slobodanka Obradović, Vesna Stojković i Branka Mrdalj.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top