Požarevljanin odneo Časni krst iz Gradišta, Gradištanki pripao dukat

Veliko Gradište

Zanimljivosti

Požarevljanin odneo Časni krst iz Gradišta, Gradištanki pripao dukat

Foto: TOVG

How Good Of A Friend Are You Really?

Miloš Adamović iz Požarevca pobednik 14. plivanja za Časni krst u Velikom Gradištu.

Milošu je pripao Časni krst, a Gradištanki Lepi Aleksić, kao jedinoj učesnici plivanja, direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović uručila je dukat. Najmlađi učesnik bio je Stefan Vasiljević iz Kisiljeva (2004.).
 Na Dunavskom keju okupilo se mnogo ljudi da podrži učesnike ovog zanimljivog takmičenja. Za Časni krst borilo se 15 hrabrih plivača.

Plivanje su podržali alasi Velikog Gradišta Nenad Petrović, Željko Bojović, Stanko Zdravković, Stević Slavoljub i Ivan Okić, koji su u čamcima dočekali učesnike i vratili ih na obalu. Jedini učesnici koji su plivali i u povratku bili su Nenad Stanković i jedina žena, Lepa Aleksić.
Sveštenik je tokom uručenja priznanja u crkvenom domu, istakao da je svaki učesnik plivanja koji je ušao u reku na Bogojavljanje pobednik, bez obzira što su do krsta neki stigli pre a neki kasnije. Svi plivači koji u okviru Bogojavljenja skoče u osveštanu reku služitelji su Boga živoga, koji im je dao snagu, i kome se uvek zahvaljujemo na blagodetima koje nam pruža, poručio je on.
Po završetku nadmetanja, građani su se okupili u porti crkve gde se uz liturgiju osveštala bogojavljenska voda.
Svake godine plivanje za Časni krst privlači sve veći broj kako učesnika i posmatrača. Plivanje za Časni krst organizovala je crkva Svetog arhangela Gavrila u Velikom Gradištu.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top