Požarevljanka Jovana Grujić –  na putu ka WTA listi (FOTO)

Požarevac

Život

Požarevljanka Jovana Grujić – na putu ka WTA listi (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Biti profesionalac odavno više ne zavisi od životne dobi. Najbolji primer je četrnaestogodišnja teniserka Jovana Grujić iz Požarevca, učenica Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ koja se već plasirala u prvih deset u Evropi u svom uzrastu i ušla na listu do osamnaest godina.

Talenat za tenis otkrila je sa šest godina. Od tada je uložila mnogo rada i posvećenosti, odrekla se mnogih dečijih interesovanja i već u osnovnoj školi se odselila od kuće.

„Prvi put kad sam otišla na tenis, mama i tata su me odveli u „Gem“. Igrala sam po malo reket-loptica sama na jednoj strani terena. Posle dve godine sam otišla na prvi turnir i bila sam druga. A sledeći sam osvojila. Mnogo mi se svidelo što sam dobila pehar, što sam pobedila i taj osećaj pobednika“, seća se Jovana sa ushićenjem u glasu.

 

 Jovana je među najboljih deset teniserki do 14 godina u Evropi

Jovana sada već godinu dana živi u Poljskoj, gde trenira na „Angie Kerber tennis academy“. Ovde joj se sviđa način rada i kako kaže, posvećenost mladim igračima.

Imaju veoma dobre uslove za decu koja hoće profesionalno da se bave tenisom. Dobru teretanu, dobre trenere, odlične zatvorene i otvorene terene. Novi deo koji se gradi imaće saunu i bazen.

Tokom decembra i januara je pripremni period, a zatim kreću turniri. Jovana igra minimum jedan mesečno, a tokom godine i po šesnaest. I to su samo najvažniji ITF turniri do 18 godina.

Pored toga, često igra i lokalne da bi održala formu i spremnost.

Svesna je ona da je to veliko opterećenje za njene godine, ali kako kaže, uz mnogo rada i treninga uspeva da drži tempo.

„Bitno je da imaš plan za celu karijeru. Mislim da je moj dobar, da ne pregorim pre vremena i da izdržim taj ritam kroz celu karijeru“, uverena je Jovana da je na pravom putu.

Taj plan znači da ima teniske i fitnes treninge dva puta dnevno, šest dana u nedelji. Uporedo završava školu putem interneta i čak nađe malo slobodnog vremena za sebe i odmor.

 Za dve godine vidi sebe na WTA listi, a jednog dana i na njenom čelu

Od 2021. godine igraće i turnire za uzrast do 18 godina, a čim bude imala dobar rang na ITF listi, planira i da počne sa profesionalnim turnirima (za odrasle). Cilj je za dve godine da uđe na WTA listu, glavnu svetsku profesionalnu listu za žene u tenisu.

Za Jovanu su putovanja lepa strana sporta. Do svoje četrnaeste videla je skoro celu Evropu. Ipak, to znači da je jako rano počela da živi sama.

„Uvek mi je teško što nisam sa porodicom, ali ja sam od desete godine van kuće. Bila sam sa bakom na akademiji u Srbiji i onda sam prešla ovde. Već sam se navikla da ću uvek putovati“, objašnjava ona.

Srednju školu će verovatno upisati u Poljskoj, kako bi lakše usklađivala obaveze sa treninzima. Posebno joj je važno da ne propusti šansu za učenje.

„Gledam na školu kao na lično obrazovanje koje može da mi pomogne i u tenisu, jer mi je pre svega bitno da budem obrazovana i da budem čovek, pa onda tek tenis, a škola je važna na tom putu“.

 

Za Jovanu je obrazovanje podjednako važno kao i tenis

Jovana se najpre uzda u sebe, pa zato i kod tenisa najviše voli to što je individualan sport.

„Sve zavisi od mene, kako se ja postavim, kako odigram. I to mi se najviše sviđa“, objašnjava Jovana i priznaje da se zato često ljuti na sebe.

„Stroga sam prema sebi i gledam da sledeće uradim bolje ako nisam prethodno“

Baš zato što je sama na terenu, važno joj je da bude podjednako spremna i fizički i psihički.

„Ako nisi fizički spreman - umorićeš se brže i nećeš moći da razmišljaš o poenu i taktici, a opet džabe fizička sprema ako u glavi nisi dovoljno jak. To je baš spojeno u tenisu, ne može se bez jednog ili drugog“, svesna je toga ova vredna devojčica.

Forhend je Jovanin omiljeni potez

Verovatno joj je zato forhend omiljeni potez, jer kako kaže „dobija dosta prednosti u igri i brzinu“.

Jovana uživa i da gleda muški tenis, posebno Novaka Đokovića.

Uzori su joj dve teniserke koje su bile prve na svetskoj rang listi. Rumunka  Simona Halep i Angie Kerber kod koje trenira.

Na vrhuncu karijere sebe vidi prvu na WTA listi uz bar jedan osvojen „Roland Garros“ i mnogo drugih gren slemova.

„Ja mislim da je skroz realno. Tako se osećam. Jer ako ne uđem u tu ulogu sto posto, onda nemam nikakve šanse i zato moram da verujem da je sto posto realno“.

Ovaj tekst deo je serijala „Sistem vrednosti“ koji podržava kompanija „Market parket“ iz Požarevca.

To Top