Požarevljanka “nagradno putovanje” platila sa sedam godina zatvora

Požarevac

Društvo

Požarevljanka “nagradno putovanje” platila sa sedam godina zatvora

Foto: Facebook

How Good Of A Friend Are You Really?

Godinu dana bezuspešno pokušava da se vrati u Srbiju. Dve avionske karte su propale, 6. avgust je krajnji rok za povratak, ali je sada na potezu Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Požarevljanka Vase Radović (49) je 2011. godine, nakon “neobične” ponude da otputuje u Peru, stigla u Limu, glavni grad ove države. Prema njenim tvrdnjama za pojedine medije,reč je o nagradnoj igri u kojoj je baš ona osvojila putovanje na tu daleku destinaciju.

Nakon kraćeg dvoumljenja, ova Požarevljanka odlučila je da krene put Perua, ni ne sanjajući da će se “putovanje iz snova”pretvoriti u životni košmar. Kako tvrdi, kada je trebalo da se vrati u Srbiju u prtljag joj je podmetnuta droga, zbog čega je umesto u avionu za Srbiju završila u peruanskom zatvoru i tamo provela sedam godina kao osuđenik za šverc narkotika.

“U Peru sam dospela kao turista 16.avgusta 2011.godine. Bila sam obmanuta. Znam ko je stavio drogu u moj kofer, znam osobu lično jer je bila moj vodič. Novac koji su dali za putovanje i za trošak, kao i moj pasoš i dokumenta, bili su sa tom osobom sve vreme”, kazala je nedavno Vase u jutarnjem programu  TV Pink.

Po kratkom postupku osuđena je na 10 godina zatvora ali je zbog dobrog vladanja puštena na uslovnu slobodu posle sedam godina, odnosno 2018. godine. Tvrdi da je pomilovanje došlo lično od predsednika Perua. Nakon izlaska iz zatvora, nije poznato zašto odmah nije deportovana u Srbiju već je umesto toga završila na ulici u toj dalekoj zemlji, bez dokumenata, para, posla, krova nad glavom… Tvrdi da joj je utočište pružila žena koja je radila kao čuvar u zatvoru,a kod nje je radila u kući za stan i hranu. Novac nije imala, pa tako ni mogućnost da kupi avionsku kartu i vrati se u domovinu.

A onda su njene dve ćerke nabavile novac za avionsku kartu, koja je, ispostaviće se ubrzo, propala jer do dana putovanja Vase nije dobila novi pasoš.

“Prvu kartu sam platila 1.280 evra i potvrđeno mi je da mogu da putujem. Karta je podrazumevala rutu: Lima – Madrid – Rim –Beograd. Međutim, iako sam imala sve potrebne potpise i pečate, šef obezbeđenja koje je ranije potvrdilo da mogu da prođem, izbacio me je iz aviona”, priča Vase.

Za njen krajnje neobičan i prilično nejasan slučaj saznala je cela Srbija kada je na Fejsbuk grupi “Požarevac online” Požarevljanin Slobodan Vasić pokrenuo akciju prikupljanja novca za kupovinu druge karte, jer  Vase nije imala novca za drugi pokušaj povratka.

Ljudi su se odazvali apelu da pomognu “zatočenoj” sugrađanki, novac je brzo sakupljen i kupljena je avionska karta za relaciju Lima – Madrid – Beč – Beograd. Vase je 9. jula ponovo, puna nade, došla na aerodrom, ali i drugi pokušaj povratka je propao jer je obezbeđenje "Er Evrope" sprečilo da putuje, uz obrazloženje da nema vizu za Španiju, iako je u pitanju samo tranzit. Tako je i ova karta propala a sa njom i nova šnasa za povratak.

Sada se svi nadaju u  “treću sreću”. Najjeftinija karta košta 560 evra. Deo novca sakupili su ponovo Požarevljani na čelu sa Slobodanom Vasićem, a deo su obezbedile njene ćerke . Prema uputstvima Ministarstva spoljnih poslova Vase bi trebalo da putuje iz Lime do Beograda, sa presedanjem u Madridu.

“Sada mi pasovan važi do 6.avgusta, što znači da najkasnije 5.avgusta moram da budem u Beogradu”,objašnjava ona.

Međutim, poučeni prethodnim iskustvima, donatori sada ne žele da kupuju avionsku kartu bez garancija ili bar konkretnih uputstava od strane Ministarstva spoljnih poslova Srbije, kako bi izbegli da i treći put dođe do komplikacija pri povratku Vase Radović.

Ministarstvo, međutim, za sada ćuti. Zato još uvek nije poznato kada će Vase iskušati svoju “treću sreću” i konačno se vratiti kući.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top