Pozorišni život Požarevca ovekovečen na portretima

Požarevac

Događaji

Pozorišni život Požarevca ovekovečen na portretima

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba fotografija „Pozorišni portreti“, autora Bojana Nikolića.

Izložba obuhvata portrete 55 glumaca iz 44 predstave profesionalnih i amaterskih pozorišta, sa četiri pozorišna festivala u organizaciji Centra za kulturu Požarevac. Radovi su nastali u periodu od 2010. do 2019. godine.

Mirjana Odavić, muzejski savetnik u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, kazala je da zahvaljujući fotografiji slike složenog pozorišnog života nisu više samo pusta imagimacija već ostaju zabeležene u prostoru i vremenu.

„Pozorišna fotografija je od pukog dokumentarog zapisa vremenom prerasla u kategoriju svojevrsne umetnosti, upravo to dokazuje i ova izuzetna izložba. Autor odlično uočava karakteristična psihološka stanja lika koji glumac tumači, približava ga posmatraču, objektivom ga privlači našem oku izvanrednim osećajem za dramatiku, za izraz, za suptilno osećanje glumca. Na njegovim portretima ovekovečeni su tako teško uhvatljivi trenuci koji često promaknu i najpažljivijem gledaocu skrivenom u mraku pozorišne dvorane“, istakla je Odavić.

Ona je još dodala da Nikolićeva dela predstavljenju i svojevrsnu hroniku bogatog i značajnog teatarskog života Požarevca.

„Bojan Nikloić je ovom izložbom pokazao da fotografija može biti velika umetnost, naročito ako se slikaju umetnici i glumci. Zadatak grada Požarevca i Centra za kulturu je da ovu izložbu vidi cela Srbija jer ovo vredi videti“, rekao je Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti.

Autoru izložbe nije preostalo ništa drugo osim da se zahvali svima koji su pomogli da ova izložba ugled svetlost dana i pozove Požarevljane da dođu i pogledaju izložbenu postavku.

To Top