Praznik radnika u znaku protesta

Braničevo

Info

Praznik radnika u znaku protesta

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Dva sindikata najavljuju protest i poručuju da će tražiti veće zarade, objavljuje Beta.

Protestnom šetnjom 1. maja u Beogradu obeležićemo Međunarodni praznik rada kako bismo iskazali potrebu za većim zaradama i dostojanstvenim radom u Srbiji - najavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović, objavljuju Beta i Blic.

On je na sednici Veća SSSS povodom obeležavanja 114 godina postojanja te organizacije, rekao da nigde u Evropi radnici ne rade na 1. maj i da to pravo treba vratiti i radnicima u Srbiji.

Savez samostalnih sindikata i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" organizuju protestnu šetnju kako bi iskazali svoje zahteve. 

Neprihvatljivo je da radnici u svim trgovinama rade za 1. maj, državni praznik koji treba da bude neradan, a da to nije bar obeleženo većom zaradom, već se smatra običnim danom - istakao je Orbović.

On je objasnio da je prosečna plata u Srbiji jedna od najnižih u Evropi i da su uslovi rada možda i najteži u celoj Evropi.

Radnici su, prema njegovim rečima, sada prinudjeni da rade po dva posla i da se zapošljavaju preko agencija, što urušava sistem zapošljavanja i stvara velike probleme da se organizuju kao sindikati i bore za svoja prava.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top