Praznik Svete Trojice slavi se tri dana

Braničevo

Društvo

Praznik Svete Trojice slavi se tri dana

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu Trojicu ili Duhove, hrišćanski praznik kojim se proslavlja silazak svetog Duha na apostole u Jerusalimu 50 dana nakon Hristovog vaskrsenja, zato se još naziva i Pedesetnica.

Posle Uskrsa i Božića ovo je treći najznačajniji praznik u hrišćanstvu i slavi se tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se, to je tzv. trapava nedelja.

Prvi dan Duhova posvećen je jevanđelskom događaju - silasku Svetog Duha na apostole, Hristove učenike. Hramovi se ukrašavaju zelenilom, a crveni pod se prekriva travom.

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Svetom Duhu vernici upućuju svakodnevnu molitvu, priziva se pri krunisanju vladara, svim rukopolaganjima, na početku arhijerejskih sabora, na krštenju u crkvi...

U mnogim mestima Šumadije i u drugim krajevima Srbije, kao i među Srbima u rasejanju, tog dana prolazila je povorka krstonoša. U pojedinim mestima litija iz hrama ide i danas do polja i vinograda.

Praznik posvećen Svetoj Trojici je gradska slava Požarevca i svake godine se obeležava litijom u kojoj se okuplja veliki broj vernika, a potom se u Sabornoj crkvi služi liturgija.

To Top