Pre 151 godinu u Kostolcu počeo proces industrijalizacije Srbije

Kostolac

Društvo

Pre 151 godinu u Kostolcu počeo proces industrijalizacije Srbije

Foto: TE-KO Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnji dan počele istražne radnje i otvaranje prvog okna u Starom Kostolcu.

Nakon što je 20. juna 1868. godine načelnik rudarskog odeljenja u Beogradu, izvesni gospodin Jevrem Gudović, za istraživanje ugljenih naslaga Okruga Požarevačkog, doneo odluku da se izda dozvola, 3. jula iste godine započete su istražne radnje, a započeto je i otvaranje prvog okna. 

U martu 1870. godine u probnom oknu sa zapadne strane sela, pronađen je ugalj na trideset i devet metara dubine. Istraživanje je trajalo do maja 1872. godine. Već 3. novembra 1873. godine izdata je prva povlastica za kopanje uglja preduzetniku, Čehu Franji Vštečkom i Đorđu Vajfertu. Ove godine se navršava 149 godina od početka proizvodnje uglja u Kostolcu.

Sama istraživanja finansirao je Vštečka od 1870. godine, a prvi otkopan ugalj je korišćen u  mestu Kostolac i varoši požarevačkoj za domaćinstva i kovačnice. Podaci govore da je prva proizvodnja, koja se beleži u računskoj 1872. godini, po kojoj je iz Kostolca izvezeno u Austrougarsku 40.000 oka (51,2 tone) uglja.

Narednih godina ugljarsko preduzeće u Kostolcu je jedino stalno preduzeće i jedini izvoznik uglja u Srbiji. Od tada pa sve do današnjih dana nije prestajala proizvodnja uglja uz brojne promene i vlasnika rudnika i organizaciju preduzeća, kao i način kopanja crnog zlata. Kostolac je dao nemerljiv doprinos razvoju industrijalizacije u Srbiji krajem 19. i tokom celog 20. veka.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top