Pred požarevačkom publikom deo bogate kulture i tradicije Meksika

Požarevac

Događaji

Pred požarevačkom publikom deo bogate kulture i tradicije Meksika

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U organizaciji Ambasade Meksika u Srbiji i Narodnog muzeja Požarevac otvorena je izložba pod nazivom „Naša prava na našim rečima“ u Galeriji savremene umetnosti.

Na izložbi je postavljeno 30 ilustracija na kojima je predstavljena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima preko stvaralaštva meksičkih umetnica – ilustratorke Margarite Sada i spisateljice Marije Jolande Argueljo.

Prva sekretarica Ambasade Meksika u Srbiji Eva Pisano Čejka posetila je stalnu arheološku postavku Narodnog muzeja u Požarevcu i Legat Miodraga Markovića.

Ona je istakla da je ova izložba vid nastojanja da se građani Srbije bolje upoznaju sa kulturnom baštinom Meksika čime se neguje i produbljuje već postojeće dugogodišnje prijateljstvo Srbije i Meksika koje ove godine obeležava punih 75 godina neprekinute saradnje. Takođe, kazala je  je da izložba podržava različitosti svih društvenih grupa.

Marina Radosavljević, viši kustos i istoričar umetnosti, rekla je da ilustracije prenose likovne karakteristike zastupljene u meksičkoj naivnoj umetnosti kojima se umetnica nadahnula – jarki kolorit prisutan je na scenama na kojima se mešaju ljudski, životinjski i biljni svet obavijen porukom o pravu i slobodi kao polaznoj tački interpretacije.

,,Može se prepoznati meksička narodna nošnja, fantastične ptice i zečevi, cveće, kukuruz, likovne predstave koje evociraju slike od pređe. Kompozicije prenose živost, čulnost i jake tonalitete. Univerzalna prava i principi iskazani su folklornim likovnim osobenostima pri čemu se opšte spojilo sa posebnim”, kazala je Radosavljević.       

Svečano otvaranje izložbe upotpunjeno je numerama koji je izveo muzički ansambl „Novi zvučni talas“.

 Izložba je otvorena do 14. oktobra. Ulaz u Galeriju savremene umetnosti je slobodan uz poštovanje svih preventivnih mera zaštite protiv koronavirusa.

To Top