Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“ slavi 110 godina postojanja (FOTO)

Požarevac

Događaji

Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“ slavi 110 godina postojanja (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Svečanost je održana u vrtiću ,,Bambi“ u Požarevcu. Ovom događaju prisustvovali su dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko i osnovno obrazovanje i Ružica Nedeljković, savetnica u grupi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Istorijski izvori pokazuju da organizovano predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Požarevcu ima dugu tradiciju, 15. maja 1911. godine otvoreno je prvo zabavište. Tanja Lončar, direktorka PU ,,Ljubica Vrebalov“, naglašava da je danas ova ustanova jedna velika porodica koja ima ukupno 10 vrtića u Požarevcu, jedan u Kostolcu i grupe pripremnog predškolskog programa u 24 seoska naselja. Vrtić ukupno pohađa oko 2.200 mališana, a o njima brine više od 300 zaposlenih.

Nastup mališana

,,Postali smo vrtići gde naša deca rastu u zdravoj sredini, sa visokim higijenskim standardima koji čine bezbedno okruženje i štiti ih od svakog vrsta diskriminacije. Predškolska ustanova ima veliku podršku i od lokalne samouprave, a naša glavna vizija je da vrtići postanu dostupni svakom detetu u našem gradu i selima. Trudimo se da kvalitet usluge približimo najvišim standardima, jer je samo jedan period u životu čoveka period predškolskog uzrasta, gde se sa toliko energije razvija i raste“, izjavila je Lončar.

 

Tanja Lončar, direktorka PU ,,Ljubica Vrebalov“

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je da je najviše ponosan na rekonstrukciju i osavremenjavanje postojećih objekata ustanove, ali i na stalno usavršavanje vaspitačkog kadra.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

,,Kao grad želimo da pružimo najbolju moguću uslugu deci i njihovim roditeljima. Putujući ka cilju da više ne budu liste čekanja na upis u vrtiće uveli smo i subvencionisane cene za polaznike privatnih vrtića. Svi smo ovde na istom zadatku i uveren sam da će se neko od budućih naučnika, predsednika, sportista, jednoga dana prisetiti svoje prve vaspitačice – one koja je svoju karijeru utkala upravo u 110 godina ove predškolske ustanove“, rekao je Pavlović.

Dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko i osnovno obrazovanje, rekao je da naš sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbeđuje podršku celovitom razvoju dobrobiti dece, socijalne i zdravstvene zaštite, pripremu za polazak u školu i podršku funkciji porodice.

Dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete

,,Ministarstvo kontinuirano radi na stvaranju uslova za unapređivanje dostupnosti, pravednosti i kvaliteta predškolskog obrazovanja. U ovom periodu se sprovodi intenzivna aktivnost za donošenje nove Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2030. godine. Dalje želimo da razvijamo sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja. Takođe, u narednom periodu trudićemo se da vas kroz neke aktivnosti i opremimo“, rekao je Pašić.

U kulturno-umetničkom programu, pored mališana, nastupio je hor vaspitačica ove predškolske ustanove koji je izveo četiri kompozicije.

Hor vaspitačica

Predškolska ustanova je na svečanosti uručila zahvalnice svima koji su pomogli u radu ustanove tokom pandemije i vanrednog stanja.

To Top