Predstava “Široka zemlja“ otvorila 26. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović“

Požarevac

Kultura

Predstava “Široka zemlja“ otvorila 26. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Posle dve godine pauze zbog epidemije koronavirusa, u Požarevcu se održavaju Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“.

Velika sala Centra za kulturu Požarevac bila je puna do poslednjeg mesta, što govori u prilog činjenici da se publika uželela pozorišta. Prisutne je najpre pozdravila Galina Perić, direktorka Centra za kulturu, koja je najavila otkrivanje spomenika Milivoja Živanovića ispred velikog hola Centra za kulturu Požarevac.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca i predsednik Umetničkog veća festivala, predao je ključ grada na čuvanje predsednici stručnog žirija, Tanji Mandić Rigonat.

Gradonačelnik predao ključ grada predsednici stručnog žirija

„Ovih dana kapije grada Požarevca širom su otvorene onima, koji iz predstave u predstavu prikazuju svoje glumačko umeće. Zapravo, kapije glumcima ovih dana nisu samo otvorene, već im pripadaju i ključevi grada. Tokom festivala, kada dramski umetnici gazduju našim gradom, čitav Požarevac ali i okolina traži kartu više za dane posvećene velikom glumcu“, istakao je Pavlović.

Besedu o glumcu kazivao je dramski umetnik Voja Brajović.

Voja Brajović

„Ova svečanost je vama u čast, jer bez vas nje ne bi bilo. Pozorište ne postoji zbog nas – glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, pisaca, već zbog publike. I kada se mi bunimo zbog odnosa prema pozorištu, kada tražimo finansije i neke bolje uslove, to nije zato da bismo mi nešto od toga imali, već da biste vi što više i bolje dobili“, kazao je on i dodao da je zadatak umetnosti da publika bude oduševljena i da dušu oplemeni.

 

Puna sala

Prve festivalske večeri nastupilo je Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda sa predstavom "Široka zemlja" u režiji Marka Manojlovića. Stručni žiri koji je radio u sastavu Tanja Mandić Rigonat, rediteljka, akademik Miodrag Tabački i Branko Cvejić, dramski umetnik, za najboljeg glumca večeri proglasio je Vojina Ćetkovića, koji je tumačio ulogu Fridriha Hofrajtera.

Vojin Ćetković proglašen za najboljeg glumca

Žiri publike koji su činili Darko Radovanović, direktor Politehničke škole, Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke u Požarevcu i Marija Topalović, akademska slikarka, takođe je nagradio Vojina Ćetkovića.

Svake večeri stručni žiri će proglašavati najboljeg glumca, a na kraju festivala iz kruga svakovečernjih pobednika žiri će odabrati i nagraditi najboljeg glumca statuetom Milivoja Živanovića, priznanjem i novčanom nagradom u iznosu od 240.000 dinara.

Večeras će pred požarevačkom publikom nastupiti pozorište „Madlenianum“ sa predstavom „Gospođica Julija”, u režiji Harisa Pašovića. Kompletan program festivala pogledajte OVDE.

Neposredno pred početak 26. Glumačkih svečanosti, u galeriji "Obojena svetlost“ Centra za kulturu Požarevac otvorena je izložba Mirjane Odavić, višeg savetnika Muzeja pozorišne umetnosti, pod nazivom "Pozorišni portreti Milivoja Živanovića". Svi posetioci će moći da pogledaju izložbu tokom trajanja festivala.

To Top