Predstavljen rad Saveta za ravnopravnost polova i Saveta za stare

Požarevac

Društvo

Predstavljen rad Saveta za ravnopravnost polova i Saveta za stare

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora Srpske napredne stranke Požarevac predstavljen je rad Saveta za ravnopravnost polova i Saveta za stare grada Požarevca.

Savet za ravnopravnost polova je skupštinsko radno telo koje radi na poboljšanju položaja žena.

Ivana Gavrilović iz Saveta za ravnopravost polova, osvrnula se na aktivnosti koje Savet sprovodi tokom cele godine, počev od paketića za decu samohranih roditelja, potom tribine na temu reproduktivnog zdravlja „Vodim ljubav, vodim računa“. Jedna od glavnih aktivnosti Saveta je „16 dana aktivizma protiv nasilja nad  ženama“. Savet sprovodi akcije u Nacionalnoj  nedelji dojenja i za dan Dan prevremeno rođenih beba.

„Žene žive i na selu“ je kampanja osnaživanja žena u ruralnim sredinama. Ima za cilj osnaživanje žena u ruralnim sredinama kao i podizanju svesti o značaju prventivnih zdravstvenih pregleda. Ova kampanja je sprovedena u nekoliko seoskih naselja u vidu raznih tribina na temu reproduktivnog zdravlja žena i psihološki aspekt njegovog očuvanja“, rekla je Gavrilović.

 

Ivana Gavrilović

Grad Požarevac dobio je sredstva iz programa „UN Women“ za realizaciju projekta „Unapređenje upošljivosti žena koje žive u ruralnim područjima na teritorija grada Požarevca“.

„Glavni cilj ovog projekta je smanjenje nezaposlenosti među ženskom populacijom koja živi u ruralnom području . Ovaj cilj je planirano postići kroz jačanje ženskog preduzetništva unapređenjem veština i sposobnosti ciljne grupe. Završena je obuka i 20 žena je dobilo biznis planove sa kojima mogu da konkurišu za dobijanje sredstava za započinjanje poslovanja. Savet je pružio punu podršku ovom projektu i pridružio svim aktivnostima“, navela je ona.

Savet je dao doprinos i pristupanju grada u članstvo Pokreta „3 plus“, a uputio je i predlog koji je Skupština i usvojila, da samohrani roditelji plaćaju 50 odsto od pune cene za boravak dece u vrtiću.

Po rečima Zoltana Vaštaga,predsednika Saveta za stara lica grada Požarevca,ovo skupštinsko telo je u cilju poboljšanja statusa starih lica predložilo gradu da se izgradi Dnevni boravak za stara lica. To nije klasičan dom za stara lica, već ustanova gde stariji članovi domaćinstva mogu da borave dok su ostali članovi na poslu ili imaju neke druge obaveze.

„Dom plaši starije osobe jer se izmeštaju iz porodice. Grad je opredelio sredstva, radi se projekat i nadam se da ćemo to za godinu - dve uspeti da realizujemo. Kad se već pravi dnevni boravak, predložili smo da se napravi i dom koji će zadovoljiti potrebe grada, da naši sugrađani ne budu smešteni u Smederevo, Kučevo ili Vršac“, rekao je Vaštag.

 

Zoltan Vaštag

Za sada kao lokacija je određeno gradsko zemljište na Lučičkom putu gde je nekada bilo „Karton naselje“.

Savet je pokrenuo i akciju za poboljšanje zdravstvene zaštite starih lica. Preko mesnih zajednica, u saradnji sa Domom zdravlja Požarevac, realizovani su preventivni pregledi za stara lica. Odziv starijih sugrađana, po Vaštagovim rečima, nažalost nije bio na zadovoljavajućem nivou. Savet dosta akcija sprovodi sa klubovima penzionera. Ove godine u saradnji sa Sportskom rekreativnom asocijacijom organizovani su rekreativni treninzi za starije sugrađane. Savet je organizovao i sportska takmičenja za stara lica iz Braničevskog okruga .uz pomoć grada i beogradske organizacije „Treće doba“.

 Savet će raditi i na stvaranju uslova za proširenje kapaciteta Narodne kuhinje koja radi pri Crvenom krstu Požarevac. U saradnji sa gradom biće naredne  godine obezbeđene povlastice za prevoz starih lica. Po uzoru na karticu „Tri plus, cena minus“ radiće se da penzioneri uz penzionersku karticu ostvaruju popuste za određenu robu i usluge. Stara lica kojima je to potrebno mogu da koriste i besplatnu pravnu pomoć. Savet je organizovao i obilaske starijih osoba koje žive same i nije im potrebna neka pomoć već samo druženje.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top