Predstavljena monografija “Sazvežđe Milivoja Živanovića“ (FOTO)

Požarevac

Događaji

Predstavljena monografija “Sazvežđe Milivoja Živanovića“ (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnji dan 1976. godine preminuo je bard srpskog glumišta Milivoje Živanović. Tim povodom je u svečanim salonima požarevačkog Gradskog zdanja večeras predstavljena monografija „Sazvežđe Milivoja Živanovića”.

Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, istakla je da je monografija štampana povodom 25 godina od postojanja festivala koji neguje glumačke domete poštujući veličinu čuvenog Milivoja, rođenog Požarevljanina.

„Čast nam je što su za tih 25 godina scenom Centra za kulturu Požarevac prošla i svoje najbolje uloge odigrala najveća imena srpskog glumišta koja su dala doprinos njegovom značaju da postane jedan od prestižnih festivala u našoj zemlji, što Milivoje Živanović zaslužuje. Pobednici festivala priključili su se sazvežđu Milivoja, kako i nosi naziv monografija“, istakla je Perić.

 

Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac

Ona je podsetila da zbog nepovoljne epidemiološke situacije ove godine festival nije održan u aprilu, ali se zato sada, kada su se stvorile mogućnosti, održava revijalno sa ciljem da se održi sećanje na velikog glumca.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je ovom prilikom da je zahvaljujući Milivoju Živanoviću  Požarevac stavljen na mapu onih sredina koje su iznedrile poznate i priznate dramske umetnike.

„Sećanje na svetlo ime velikog dramskog umetnika čuvamo kao inspiraciju, kao izvor sa kojeg piju mladi glumci ne samo iz Požarevca, već i iz čitave Srbije. Uveren sam da su svi oni glumci koji su pobedili na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“, ali i na festivalu „Milivojev štap i šešir“, taj momenat u svojoj karijeri shvataju kao obavezujući da poput njega nastave da inspirišu druge kolege“, rekao je Pavlović.

 

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

Monografija „Sazvežđe Milivoja Živanovića“, koju je priredio Milivoje Mlađenović, obuhvata istorijat glumačkih svečanosti, opise predstava, spisak svih pozorišta koja su učestvovala, besede o glumcu i, ono što je možda najznačajnije, šta glumci misle o glumi i svetu pozorišne umetnosti.

„Sa stahopoštovanjem sam pred ovom knjigom - sa poštovanjem prema ličnostima koji čine sazveže Milivoja Živanovića i sa strahom da li sam se u tom postupku priređivanja ogrešio o nekog. Trudio sam se da se to ne dogodi ni u izboru tekstova, a ni u izboru misli. Nadam se da smo ovim kapitalnim izdanjem doprineli osvetljavanju ličnosti Milivoja Živanovića i svih njegovih sledbenika koji zauzimaju mesto u istoriji srpskog teatra“, kazao je Mlađenović.

 

Milivoje Mlađenović, autor monografije

Vojislav Voja Brajović, laureat Glumačkih svečanosti, istakao je da je on imao priliku da gleda uživo Milivoja Živanovića kada je bio na završetku studija.

„Došao sam na predstavu sa pretpostavkom da ću videti dinosaurusa na sceni, nešto što je potpuno prevaziđeno u glumi, a onda sam ostao šokiran do današnjeg dana tom činjenicom da sam video jednog od najsavremenijih glumaca do sada. On je plenio na sceni i uticao na publiku, kada on nešto oseća, to oseća i publika, a to je vrhunac naše umetnosti“, rekao je Brajović.

 

Vojislav Brajović

Promociji monografije prisustvovao je i Dragan Mićanović, koji je dva puta osvojio statuetu Milivoja Živanovića – 1997. godine igrajući predstavu ,,Mizantrop” i 2011. godine igrajući predstavu ,,Iz junačkog života građanstva”.

,,Uloga u predstavi ,,Mizantrop” jedna je od onih u kojoj sam konačno shvatio da mogu biti glumac i gde sam od strane publike dobio potvrdu da od ovog posla mogu živeti i preživeti. Nisam imao prilike da gledam i upoznam Milivoja Živanovića, ali svoj poziv doživljavam kao prenošenje olimpijskih baklji iz jedne ruke u drugu. Nadam se da će i mladi iza nas prepoznati važnost i značaj glumca u teatru i teatra kao celine”, naglasio je Mićanović.

 

Dragan Mićanović

Saša Torlaković je, poput Mićanovića, dvostruki dobitnik ove prestižne nagrade. On je istakao da je svaki glumac ushićen i počastvovan kada dobije neko priznanje koje nosi ime velikog glumca kao što je Milivoje Živanović.

,,Moj doživljaj Milivoja Živanovića, koji datira još iz nekih mlađih dana, kada još nisam upisao akademiju, a gledao sam njegove fotografije i retke snimke delova predstava ili filma, bio je takav da on podseća na mog teču ili ujaka – kao da mi je neko iz bliske porodice, jedan jednostavan čovek. Međutim, kada se on pojavi na sceni neopisiva je ta silina i energija koju je emitovao preko malih ekrana, a mogu da zamislim kako je to veličanstveno izgledalo u pozorištu”,rekao je Torlaković.

 

Saša Torlaković

Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja i veliki prijatelj festivala, pohvalio je grad Požarevac koji čuva sećanje na čuvenog sugrađanina punih 25 godina i istakao da je to u današnje vreme retkost.

To Top