Priroda iz ugla beogradske umetnice

Požarevac

Događaji

Priroda iz ugla beogradske umetnice

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

Do 29. septembra u požarevačkoj Galeriji savremenih umetnosti biće postavljena izložba slika beogradske umetnice Tatjane Pirović pod nazivom „Život u kome bih mogla da se sećam“.

Marina Radosavljević, viši kustos, govoreći o  umetničkom stvaralaštvu umetnice kazala je da je Tatjana Pirović slikar – čuvar poruke o lepoti živog sveta bez obzira na poreklo i oblik, a slikarski čin je duboko radostan, pun svežine i neposrednosti.

„Za Tatjanine pejzaže možemo da kažemo da pružaju blagost i mir. Na osetljiv način umetnica reaguje na boju i crtež. Predeo opažamo kao sećanje, pojam, simbol, zamahom četke stvorene su uskovitlane obale i mirna atmosfera. Gest sledi kretanje osnovnih energija kao spontana vizija i izraz kreativne snage. Umetnik kao emotivan i čulan tip „upija“ atmosferu mesta ili sećanje na osećaj”, rekla je Radosavljević.

Tatjana Pirović je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mirjane Mihać i Čedomira Krstića. Postdiplomske studije završila je kod profesora Jovana Sivačkog 1992. godine.  Na poziv galerije Miro 1998. boravila je u Pragu.  Bavi se crtežom, akvarelom, slikom i ikonopisom.  Do sada je imala preko 90 grupnih i više od 20 samostalnih izložbi.

Njene slike se mogu naći u mnogim privatnim kolekcijama širom sveta - u Kanadi, SAD-u, Filipinima, Australiji, Nemačkoj, Grčkoj, Japanu, Engleskoj, Mađarskoj, Češkoj. Dobitnica je nagrade „Beta i Rista Vukanović“, kao i pobednica Bijenala „Milena Pavlović Barili“ u Požarevcu 2001. godine. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Ulaz u Galeriju savremene umetnosti u Požarevcu je besplatan, uz poštovanje svih preventivnih mera zaštite protiv koronavirusa.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top