Prokelj jača imunitet

Braničevo

Zdravlje

Prokelj jača imunitet

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Ima veoma malo kalorija, kao i kupus. Najbliži srodnici su mu kupus, kelj, karfiol, za kojima zaostaje samo veličinom.

Ne može da se pohvali rastom, ali zato svega ostalog, osim kalorija, ima u izobilju. Da li zato što ne znamo koliko je zdrav ili pak zato što su nam krompir i meso omiljena hrana, prokelj nije dovoljno zastupljen u našem jelovniku.

Izgledom podseća na malene glavice kupusa, obiluje proteinima, dijetetskim vlaknima, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vitaminima C, A, K i E i onima iz B grupe. Svi ovi vitamini u sadejstvu sprečavaju nastanak osteoporoze i čine kožu blistavijom, dok vitamin K čuva neurone u mozgu i usporava razvoj Alchajmerove bolesti kod osoba koje za nju imaju genetsku predispozicije, kaže Gordana Pejović, nutricionistkinja, navodi se na Herbateci.

Ni minerali mu ne manjkaju, a najviše ima mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Prokelj ima i zavidan procenat kalijuma, minerala koji je neophodan za zdravlje srca i nivelaciju krvnog pritiska.

Prokelj se smatra i odličnim izvorom antioksidanata, koji su nezamenljivi u prevenciji karcinoma prostate i debelog creva, a zbog zavidnog procenta vitamina A, on je dobra zaštita od raka pluća i usne duplje.

Ove malene glavice, posebno u zimskom periodu, korisne su i za jačanje imuniteta, kao i za detoksikaciju organizma pošto pospešuju rad creva, a samim tim i izbacivanje štetnih sastojaka iz organizma.

“Osim preventivno, prokelj treba da jedete i ukoliko patite od hroničnih bolova izazvanih reumom, artritisom i išijasom. Neće vas izlečiti, ali će zato usporiti degenerativne procese “, kaže naša sagovornica, piše Herbateka.

Zbog izuzetno male kalorijske vrednosti, samo 45 kalorija na 100 grama, ovo povrće treba da bude deo svake dijete.

Vlakna iz prokelja nemaju kalorijsku vrednost, ali zbog sposobnosti da apsorbuju vodu doprinose osećaju sitosti. Specifičan miris prokelja tokom pripreme nastaje zbog sulforafana, supstance koja sadrži sumpor, a koja se pokazala podsticajnom za jetru u proizvodnji enzima zaslužnih za neutralizaciju toksičnih jedinjenja u organizmu. U prokelju se nalazi i relativno dobar izvor triptofana, amino-kiseline koja pomaže regulisanju sna.

Svi korisni sastojci u zrelom plodu prokelja nalaze se u njegovim pupoljcima. U njemu može da se uživa čitave godine zato što smrznuti prokelj ne gubi ništa od nutritivnih vrednosti.

Koristi se za pripremu čorbi, salata, variva, a najčešće kao prilog piletini i ribi. Ne treba dugo da se kuva ili prži jer gubi dragocene vitamine. Svež prokelj najbolje je upotrebiti do dva dana posle kupovine, a kada se kuva smrznuti prokelj, treba voditi računa da se ne prekuva pošto tada oslobađa gorčinu.

Pored toga što je izuzetno hranljiv, prijatnog je ukusa i od njega se spremaju salate, čorbe, a može i da se pohuje, kiseli ili zamrzava, navodi se na sajtu Herbateke.

Više o zdravlju pročitajte OVDE.

To Top