Protest protiv otmičara države i izgradnje spalionice (FOTO)

Požarevac

Događaji

Protest protiv otmičara države i izgradnje spalionice (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Posle mesec dana pauze nastavljeni su protesti “1 od 5 miliona“ u Požarevcu.

Danas se navršilo pola godine od kada su počeli protesti širom Srbije, kazao je Konstantin Samofalov, prvi govornik na večerašnjem protestu, i govoreći konkretno o situaciji u Požarevcu poručio gradonačelniku da ode sa funkcije jer su mu gradski menadžer i direktor Vodovoda uhvaćeni u korpupciji.

Ispred Demokratske stranke okupljenim građanima obratio se  Miroslav Vasin, koji je napomenuo da se u isto vreme okupljaju nezadovoljni građani u Novom Sadu. 
"Nazivaju nas fašistima zbog toga što tražimo da izbori budu praznik demokratije, da svaki građanin ima pravo da zaokruži onoga za koga misli da treba, što ne dozvoljavamo da glasaju mrtvi ljudi, da se izbori pretvaraju u licitaciju koliko koji glas novca vredi, ” kazao je Vasin.


Dragan Dželetović iz pokreta Dveri objasnio je, kako je kazao, dve suštinske stvari nakon pada vlasti.
“Jedna je da opozicija treba da pokaže građanima nacrt zakona o lustraciji, koji  će biti donesen u Skupštini Srbije odmah nakon pada ovog režima. Druga, možda i važnija komponenta našeg društva, jeste građanska svest koja se u Srbiji dugo urušava, a u proteklih sedam godina najviše”, naglasio je Dželetović.

On je još dodao da nova vlast mora da se boji građana koji posle svakog pogrešnog poteza moraju imati odgovoronost, hrabrost i svest da se odmah pojave na ulici i usprotive se.

Ovom prilikom organizovano je i sakupljanje potpisa građana protiv izgradnje spalionice u Požarevcu na poljoprivrednom zemljištu u blizini silosa za skladištenje žitarica, a na tu temu govorila je dr Jasminka Đorđević Miloradović iz Udruženja građana “Iskorak”. 
 “Imamo  šest glavnih zagađivača vazduha koji nam konstantno stižu iz Kostolca, sada će doći do liste od 17 opasnih organskih jedinjenja i još nekoliko neorganskih jedinjenja. Zamislite kakav bi bio kumulativni efekat u životnoj sredini ovog grada kada bismo dopustili izgradnju i puštanje u rad ove spalionice. Zbog toga što su se građani pobunili, iako je dobijena dozvola za podizanje ovakvog postrojenja i urađena studija o proceni uticaja na životnu sredinu, proterani su iz Sremske Mitrovice. Zbog toga što ne postoje adekvatna tehnička i stručna rukovođenja ovakvim spalionicama zatvorena je spalionica životinjskog otpada u Vrbasu. Ovakve spalionice su proterane građanskom inicijativom  iz 16 opština i gradova, sada smo mi na redu”, istakla je Đorđević Miloradović.

Nezadovoljni građani krenuli su potom u protestnu šetnju od Starog korzoa, preko Tabačke čaršije, Trga Radomira Vujovića, Čede Vasovića i nazad kroz Sime Simića, Kosovsku, Dositejevu, gradski park, Drinsku do gradskog trga.

Najavljeno je da će protesti da se nastave, detaljnije o tome narednih dana na društvenim mrežama.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top